Wilgotny sernik ze śmietaną na cieście kokosowym
Hej ho jak wam mija dzień? biegnę do was z polecanym prze ze mnie sernikiem który wymyśliłam na szybko gdyż kupiłam w promocji twaróg w kostkach z krótką datą ważności a że nie chciałam aby się zepsuł to na szybko wymyśliłam takie oto ciasto z sernikiem a ciasto jest z wiórkami kokosowymi, myślę że spodoba wam się przepis tym bardziej że sernik za bardzo nie opada tylko podczas pieczenia pięknie popękało ale doświadczeni kucharze mi mówili że to znak iż sernik został dobrze upieczony tak więc zajrzyjcie po przepis i działajcie będziecie tak zadowoleni jak ja byłam
masa serowa:
- 6 jajek rozmiar M,
- 1,5 szklanki cukru,
- 3 kostki twarogu półtłustego OSM KOSÓW 250 g każda,
- 1 kubek śmietany 18% 400 g z BIEDRONKI,
- 2 budynie PUDING śmietankowy 40 g każdy,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 40 g margaryny KASIA,
- 5 łyżek cukru,
- 6 łyżek z górką wiórek kokosowych,
- 5 łyżek mleka 3,2 %
wykonanie:
Z początku należy zabrać się za przygotowanie ciasta (oczywiście wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową), do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz wiórki kokosowe a następnie wbić jajko oraz wlać mleko i dodać margarynę pokrojoną w drobniejsze kawałki. Całość należy wyrobić na jednolite ciasto które wychodzi miękkie i elastyczne, jak ciasto gotowe wtedy go odstawić i zabrać się za przygotowanie masy serowej
Do misy miksera dodać żółtka wsypać cukier i zmiksować nie musi być tak jak KOGEL-MOGEL wystarczy tylko ubić aby jajka połączyły się z cukrem po tym czasie dodać kostki twarogu (akurat ten twaróg jest taki że nie ma potrzeby go mielić) całość kolejny raz miksować do połączenia się w jedną całość. Po zmiksowaniu przełożyć całą śmietanę oraz dodać budyń i miksując wlać olej zmiksować bardzo dokładnie odstawić a w międzyczasie z białek ze szczyptą soli ubić pianę
Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę z białek wtedy stopniowo dodawać ją do przygotowanej masy serowej i delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub plastikowej wymieszać do połączenia się z twarogiem, następnie przyszykować blaszkę o wymiarach 32/22 wykładając ją papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie części jedną część wyłożyć w blaszce za pomocą rąk po czym ponakłuwać je widelcem na ciasto przelać całą masę serową wyrównując wierzch, po wyrównaniu w dłoniach rozpłaszczać małe kawałki ciasta układając je na wierzchu masy serowej
Gdy ciasto jest już całe przygotowane należy piekarnik ustawić na 170 stopni rozgrzewając go po czym wstawić ciasto na kratkę od piekarnika druga półka od dołu i piec przez 1 godzinę i 10 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta po upieczeniu sernik należy pozostawić przy wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami do przestygnięcia. Jak już przestygnie że będzie można wziąć blaszkę w dłonie wtedy wyjąć go na blat segmentu i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zaś po ostygnięciu zrobić swojską polewę lub polać kupną (ja robiłam sama na tak zwane oko) i na jeszcze ciepłą posypać wiórki kokosowe, gdy polewa zacznie zastygać a ciasto jest całkowicie chłodne najlepiej na noc wstawić je do lodówki aby wszystko ładnie się związało przed włożeniem do lodówki nakryć folią aby nie łapało ciasto zapachów z lodówki
Sernik wyszedł doskonały mocno wilgotny a ciasto mega kruche i przepyszne połączenie tego sernika z takim ciastem było strzałem w dziesiątkę, jestem z siebie bardzo dumna że wyszedł mi tak cudowny sernik gdzie bardzo chętnie podzielę się przepisem z wami abyście mogli spróbować tych pyszności polecam ręcząc moim nazwiskiem za ten przepis
Komentarze
Prześlij komentarz