Reklama

Wyszukaj przepis

Kapusta-farsz z grzybami suszonymi leśnymi i pieczarkami z cebulką

Tak tak wiem że już bardzo dawno po świętach bo to już trzeci miesiąc mimo to podam przepis może ktoś będzie miał ochotę zrobić sobie na obiad na przykład pierogi czy też krokiety to taki przepis zapewne się przyda. No chyba że się mylę to przepraszam z góry ale wiem dokładnie iż moja córka bardzo chętnie korzysta z przepisów podanych prze ze mnie, mam wielką nadzieje że jeśli mnie zabraknie kiedyś to nadal będzie korzystała z nich no i że przejmie mój blog i dalej z ludźmi będzie cieszyła się podanymi przepisami i daniami a może i sama go dalej poprowadzi to moje takie skromne marzenie gdy mnie już zabraknie, bo takie niestety jest życie że lubi nas zaskakiwać w związku z chorobami 

składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 5 średnich liści laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 660 g pieczarek,
  • 1-1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1,5 litra gotowanej wody,
  • 5 małych cebul,
  • 10-15 łyżek oleju,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 100 g suszonych grzybów leśnych (prawdziwki),
  • 1 łyżeczka pieprzu prawdziwego

wykonanie:

Przygotować kapustę czyli pokroić ją drobniej jeżeli ktoś nie lubi mocno kwaśnej to należy ją przepłukać (ja osobiście lubię mocno kwaśną i nigdy nie płuczę), pokrojoną przełożyć do wysokiego garnka dodać liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego a także wlać 1,5 litra gotowanej wody całość wstawić do zagotowania, po zagotowaniu należy zmniejszyć moc ognia i gotować co jakiś czas mieszając na małym lub średnim ogniu a w czasie gdy kapusta się gotuje doprawić ją przyprawą uniwersalną i zabrać się za przygotowanie pieczarek czyli na patelnię wlać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na lekko rumiany kolor po czym dodać oczyszczone pieczarki pokrojone drobniej wsypać pieprz (można również je zmielić) i razem podsmażać do czasu aż zniknie woda z pieczarek, zestawić z ognia. Do miękkiej już kapusty dodać grzyby leśne suszone sparzone w gorącej wodzie i pokrojone w mniejsze części i całość gotować do miękkości grzybów suszonych

Gdy w gotującej się kapuście grzyby suszone leśne są już wystarczająco miękkie wtedy przełożyć wcześniej usmażone pieczarki wraz z cebulką i całą zawartością z patelni dokładnie wymieszać do połączenia się składników i gotować na bardzo wolnym ogniu do całkowitego wyparowania soków z kapusty i grzybów doprawić jeszcze według swego smaku. Gotową kapustę-farsz jeszcze gorącą można zapakować w słoiki a po ostygnięciu całkowitym wstawić je do lodówki wtedy kiedy zechce nam się pierogów czy krokietów farsz mamy ugotowany i gotowy z takiego farszu można również ugotować pyszną zupę ale to tylko moja podpowiedź 😉

Tak jak wspomniałam gotową kapustę przełożyłam do słoików a w czasie gdy zaczynała się Wigilia wyjęłam ją nasmażyłam naleśników z tego przepisu czyli mojego krokiety po usmażeniu naleśników wyszło mi 12 sztuk dodawałam składniki na tak zwane oko gdyż przepis dokładnie znam, po usmażeniu gdy lekko naleśniki przestygły nakładać farsz dość sporą ilość kawałek od brzegu naleśnika czyli bliżej środka po czym zawijać go a w trakcie boki dać do środka, przygotowane ułożyć na talerzu


Gdy już naleśniki nafaszerowane gotowe do smażenia wtedy roztrzepać jajka dodając do nich przyprawy uniwersalnej lub soli oraz w osobnym talerzu bułkę tartą drobną, po przygotowaniu tych składników na patelnię wlać olej tak aby zakrył dno patelni rozgrzać go a w międzyczasie każdego osobno naleśnika krokietowego zanurzyć w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej i układać na rozgrzanym oleju, smażyć na średnim ogniu z obu stron na piękny złoty kolor (gdy moc ognia będzie za duża krokiety mogą się przypalić)

Komentarze

Popularne posty