Reklama

Wyszukaj przepis

Przepyszny sernik z dużą ilością mleka w proszku na cieście sypanym piernikowym

Święta już dawno się skończyły a ja jednak podam wam przepis na mój debiut czyli sernik który testowałam na święta Bożego Narodzenia i nie żałuję gdyż to mój najlepszy sernik jaki do tej pory zrobiłam, jest taki jak kiedyś jadłam na stypie czyli bardzo mocno czuć mlekiem w proszku gdzie do tej pory nigdy nie mogłam odkryć tego smaku no i w końcu mi się udało jestem z siebie bardzo dumna. Widać jak człowiek chce to może no i oczywiście uczymy się całe życie prawdę mówią starsi ludzie, jeśli kochacie serniki tak jak i ja to jak najbardziej polecam skorzystanie z tego przepisu będziecie po prostu zachwyceni













składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 g margaryny Kasia,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 6 jajek,
  • 2 budynie śmietankowe każdy 40 g,
  • 400 g mleka w proszku (ciemne opakowanie),
  • 1,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1,5 łyżeczki aromatu migdałowego lub kto jaki lubi,
  • 1 szczypta soli drobnej

wykonanie:

Na początku wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta sernik wyjąć z lodówki aby miały temperaturę pokojową, gdy już wszystko jest gotowe zabieramy się za zrobienie ciasta sypanego które jest bardzo proste w przygotowaniu a mianowicie do miski dodajemy wszystkie składniki które są w opisie i za pomocą ręki bardzo szybko aby składniki za bardzo się nie ociepliły od dłoni wyrabiamy do połączenia się składników i powstania ciasta sypanego tak zwanej kruszonki. Ciasto odstawić aby odpoczęło a w międzyczasie oddzielić białka od żółtek i z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę zaś po ubiciu piany zabrać się za przygotowanie masy twarogowej. Czyli do miski dodać żółtka i ubijając dodawać stopniowo cukier ubić na tak zwany KOGEL-MOGEL, gdy mamy już ubite jajka wtedy dodać twaróg i razem zmiksować następnie dodać resztę składników i również zmiksować a na sam koniec dodawać partiami ubitą pianę i wymieszać delikatnie z masą do czasu skończenia się ubitej piany

Gdy ciasto już odpoczęło a masa twarogowa jest przygotowana wtedy przygotować blaszkę o wymiarach 36/24 wyłożyć ją papierem do pieczenia po czym dno wysypać większą połową ciasta sypanego leciutko za pomocą dłoni ucisnąć a na przygotowane ciasto wylać przyszykowaną masę twarogową wyrównując wierzch masy zaś na masę posypać po wierzchu pozostawioną resztę ciasta sypanego w międzyczasie nastawić piekarnik aby się rozgrzał

Tak przygotowane ciasto należy wstawić na drugą półkę od dołu w piekarniku ustawiając go na 170 stopni i piec przez 1 godzinę i 15 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu sernika zaś 30 minut przed końcem pieczenia się ciasta przestawić temperaturę na 160 stopni i tak piec już do końca jeśli za bardzo by się przypiekał nakryć wierzch folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto studzić przy uchylonych delikatnie drzwiczkach piekarnika a gdy całkowicie ostygnie wtedy wstawić najlepiej na całą noc do lodówki aby sernik się związał 

A teraz najważniejsze czyli na drugi dzień po wyjęciu sernika z lodówki wyjąć go razem z papierem z blaszki i już można go kroić a dodam że kroi się bardzo dobrze od siebie wam powiem iż mój sernik jest bardzo wilgotny a co najważniejsze dla mnie smakuje tak jak chciałam czyli bardzo mocno mlekiem w proszku. Jednak mleko ma znaczenie kupiłam je w Biedronce ale musi być te w granatowym opakowaniu jak dla mnie najbardziej mleczne mleko ale to tylko moje zdanie wy zrobicie jak chcecie ja jestem po prostu zachwycona tym sernikiem a i mąż całe święta prócz innych dań cały czas jadł sernik to chyba coś znaczy prawda? tym bardziej że on od razu wyczuje czy sernik jest dobry czy zły 😂. Jeżeli wam zostanie jakikolwiek sernik można go śmiało zawinąć w papier do pieczenia następnie do woreczka i zamrozić. Dodam od siebie że połączenie tego sernika z ciastem piernikowym to był strzał w dziesiątkę 👍

Komentarze

Popularne posty