Reklama

Wyszukaj przepis

Domowa chałwa orzechowa z sezamu

Kto lubi chałwę? My bardzo uwielbiamy dlatego postanowiłam przygotować ją samodzielnie z przepisu w starym zeszycie z lat młodości gdzie miałam zapisany nie pamiętam od kogo miałam ten przepis ale powiem wam że czasami warto przejrzeć stare przepisy w zeszytach. Może i jestem starej daty ale bardzo lubię eksperymentować w mojej kuchni i zrobić coś nowego a zarazem starego, chałwę uwielbiam od lat ale do tanich ona nie należy a przygotowanie samodzielnie mamy dość sporo jej a w dodatku wiemy co jemy bez konserwantów tak więc jeżeli ktoś lubi chałwę to warto przygotować ją samodzielnie

składniki:

  • 2,5 szklanki sezamu jasnego,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 5 łyżek prawdziwego miodu rozpuszczonego,
  • 1 szklanka orzechów włoskich łuskanych

wykonanie:

Ziarna sezamu podprażyć chwilę na suchej patelni ( UWAGA NIE MOŻNA PRZYPALIĆ ), podprażone ziarna ostudzić, ostygnięte przesypać do miski wsypać cukier wanilinowy i wymieszać do połączenia się sezamu z cukrem. Następnie partiami przesypać do BLENDERA misy chyba że ktoś ma wysoki pojemnik BLENDERA to wtedy na raz czyli przesypać całość ziaren

Przygotowane nasiona sezamu wraz z cukrem wanilinowym zmiksować BLENDEREM na masę po czym przełożyć masę do miski następnie w ten sam sposób BLENDEREM zmiksować orzechy włoskie (miałam swoje) lub laskowe kto co woli i także dodać do miski z masą sezamową do całości dodać swojski rozpuszczony miód (jeśli się SKRYSZTALIZOWAŁ) jeśli nie dodać płynny. Całość dokładnie wymieszać można za pomocą ręki do czasu połączenia się wszystkich składników ze sobą

Jak już masę mamy przygotowaną przyszykować pojemnik o wymiarach 19/14 wykładając go papierem do pieczenia, po czym przełożyć całą masę wyrównując wierzch następnie kilka razy stuknąć pojemnikiem o blat stołu aby nie było w środku powietrza. Wierzch masy można udekorować dodatkowo orzechami włoskimi, przygotowane w całości wstawić do lodówki na 2 godziny aby wszystko ładnie się związało jednak najlepiej smakuje na drugi dzień. Po wyjęciu z lodówki oddzielić chałwę od papieru do pieczenia, dodam że kroi się wyśmienicie 

A jeżeli ktoś chciałby chałwę na przykład marmurkową wystarczy do zmiksowanej masy sezamowej dodać 2-3 łyżki kakao. Domowa chałwa wykonana samodzielnie smakuje wyśmienicie choć jak to stwierdził mąż mocno oleista ale to raczej zasługa sezamu jaki się kupi, mimo wszystko bardzo polecam przygotowanie samodzielne nie ma w niej nic trudnego wystarczy mieć składniki i chęci do przygotowania, jeżeli ktoś chciałby to można także dodać dowolny aromat zapachowy

Komentarze

Popularne posty