Reklama

Wyszukaj przepis

Ziemniaki gotowane z cebulką, zawinięte w liście kapusty stożkowej 'Ala gołąbki w sosie

Dzień dobry jak tam wasze dania? Mam dziś dla was wymyślony prze ze mnie przepis na pyszne 'Ala gołąbki czyli ziemniaki z dnia poprzedniego z cebulką zawinięte w liście kapusty stożkowej które pozostały mi po robieniu gołąbków tradycyjnych z ryżem i mięsem a że jestem taka iż nie wyrzucam jedzenia tak więc z ziemniaków z dnia poprzedniego z obiadu i liści kapusty powstały pyszne 'Ala gołąbki które bardzo posmakowały moim bliskim i znajomym już teraz wiem że zagoszczą u nas na stałe, co sądzicie o takim rozwiązaniu? Dajcie znać w komentarzu jeśli tylko je wykonacie. Jeśli nie macie pomysłu na obiad to to rozwiązanie będzie strzałem w dziesiątkę zapewniam 

farsz:

  • 20 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
  • 4 spore cebule,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • 0,5 łyżeczki lubczyk ogrodowy suszony,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu prawdziwego, 
  • 10 łyżek oleju

sos:

  • 600-700 ml wody,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 2 łyżki śmietany 18 % Piątnica 

dodatkowo:

  • 8 sztuk dużych liści kapusty stożkowej słodkiej,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy

wykonanie:

Na początek ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie a po ugotowaniu odlać wodę, osuszyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia lub użyć ziemniaków z dnia poprzedniego, po ostygnięciu ziemniaków należy zmielić je przez maszynkę do mięsa sitkiem z drobnymi oczkami. Gdy ziemniaki już zmielone wtedy na patelnię wlać olej rozgrzać go i na rozgrzany dodać wszystkie cebule pokrojone w kostkę smażąc ją na ładny brązowy kolor a w trakcie smażenia dodać większą szczyptę soli oraz pieprz naturalny, po podsmażeniu lekko przestudzić i całą zawartość z patelni przełożyć do zmielonych ziemniaków, dodać przyprawy takie jak majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz lubczyk i całość nawet za pomocą dłoni wyrobić do połączenia się wszystkich składników ze sobą na jednolitą masę

Jak już mamy gotowy farsz ziemniaczano-cebulowy a liście sparzone zostawione z innych gołąbków wtedy należy z każdego liścia wyciąć twardą część i na szerszą liścia część nakładać solidną łyżkę farszu z ziemniaków zwijać dość ciasno po czym końce wepchnąć ku środkowi (widoczne na zdjęciach), po przygotowaniu 'Ala gołąbków na dno większego garnka położyć małe liście pozostałej kapusty następnie ułożyć ciasno przygotowane 'Ala gołąbki a między puste miejsca miedzy nimi również powciskać małe liście kapusty oczywiście odcinając twarde końce

Gdy gołąbki mamy już poukładane wtedy zabieramy się za przygotowanie sosu czyli do miski wlać przegotowaną letnią wodę dodać resztę składników i za pomocą kuchennej różdżki dokładnie wymieszać aby produkty na sos były jednej konsystencji, tak przygotowanym sosem zalać 'Ala gołąbki dodać ziela angielskie oraz liść laurowy i wstawić do gotowania pod przykryciem. Jak już całość się zagotuje wtedy zmniejszyć moc ognia i na bardzo wolnym ogniu gotować przez 1,5 godziny do czasu aż kapusta z wierzchu będzie mięciutka, gotowe zdjąć z ognia i można zajadać gorące lub lekko przestygnięte

Przygotowane ziemniaki z cebulką zawinięte w liście kapusty smakują rewelacyjnie w smaku są lekko pikantne, jeżeli ktoś nie lubi śmietany lub z jakiegoś powodu nie może jej używać w swoim menu można ją pominąć i zrobić sos tylko pomidorowy. Jeśli ktoś nie robił w taki sposób gołąbków to z czystym sumieniem mogę je polecić będziecie zachwyceni ich smakiem jak i aromatem, dodam od siebie że są jeszcze bardziej syte niż tradycyjne czyli te z ryżem i mięsem ale decyzję zostawiam już dla was. I co jeszcze dodam że jednak tradycyjna kapusta biała głowa jest najlepsza do różnego rodzaju gołąbków

Komentarze

Popularne posty