Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto z piany białkowej z wiśniami z kompotu

Hej a ja znowu pędzę do was z nowym przepisem jaki wymyśliłam powiem wam w sekrecie że sama jestem zaskoczona że tak wspaniałe ono wyszło gdyż wymyśliłam go w chwilę a dzięki białku od  Farma Białka ubijanie piany to sama przyjemność, ubijanie zajmuje niewiele czasu a po przygotowaniu całości możemy cieszyć się pysznym smakiem tego właśnie ciasta. Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam piec ciasta a jeszcze gdy wychodzą to sama rozkosz dla naszych oczy czyż nie? Z racji tego iż podjęłam współpracę z właśnie tą firmą obiecałam im że będę wstawiała moje ciasta lub inne potrawy z wykorzystaniem produktu od nich z którego jestem zachwycona, tak więc nie zanudzam i podam wam przepis może zechcecie skorzystać 😍

składniki:

  • 2 szklanki białka płynnego firmy Farma Białka,
  • 1 szczypta soli drobnej,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej,
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 2 szklanki oleju,
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej naturalnej 

dodatkowo:

  • 1 salaterka na zupę mała wydrążonych wiśni z kompotu lub dowolne owoce

wykonanie:

Na początek przygotować produkty aby miały temperaturę pokojową a w międzyczasie przygotować wiśnie jeśli są w kompocie z pestkami (bo niektórzy tak robią) należy pestki oddzielić od miąższu wcześniej przekładając je na sitko aby ociekły z soku w którym były. Następnie białko wlać do dużej miski (dodam że ja wcześniej miałam je zamrożone i wyjęłam z zamrażarki dzień przed zrobieniem ciasta), wsypać szczyptę soli i ubić na pianę, po ubiciu piany stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać po czym dodać jajka i razem z nimi również zmiksować po czym dodać obie mąki, proszek do pieczenia, aromat dowolny (dałam pomarańczowy) i całość zmiksować na jednolitą masę aż białko połączy się z całą dodaną resztą, na koniec wlać olej i także zmiksować do połączenia się ciasta z olejem ciasto ma konsystencję gęstej śmietany


Gdy ciasto mamy już przygotowane wtedy należy naszykować blaszkę o wymiarach 35/25 wykładając ją papierem do pieczenia (ja papier zwijam w kulkę namaczam w ciepłej wodzie, następnie odciskam z nadmiaru wody po czym energicznym ruchem go prostuję) wtedy lepiej jest ułożyć w blaszce, do tak przygotowanej blaszki wylać większą część ciasta na ciasto rozłożyć wiśnie przygotowane wcześniej a do ciasta które pozostało wsypać naturalną kawę rozpuszczalną zmiksować i odstawić na 5 minut po wyznaczonym czasie wymieszać za pomocą łyżki aby ciasto połączyło się z kawą. Przygotowane ciasto wylać na ciasto z wiśniami (widoczne na zdjęciach)


Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu ustawiając piekarnik na 170 stopni i piec przez 55 minut do ładnego zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika pozostawiając do lekkiego ostygnięcia po czym wyjąć razem z papierem na ścierkę pozostawiając je do całkowitego ostygnięcia po czym oddzielić ciasto od papieru do pieczenia, ciasto można udekorować polewą lub cukrem pudrem. Po ostygnięciu ciasto bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada

Ciasto jest lekko suche ale w smaku rewelacyjne znika szybciej niż się spodziewamy, ciasto idealnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy jak również do kawy z przyjaciółmi czy znajomymi, zapewniam iż ciasto wyjdzie każdemu kto jeszcze nie miał styczności z pieczeniem ciasta wystarczy tylko mieć dobrej jakości białko oraz zwykłe podstawowe składniki, z tym ciastem możemy kombinować jak tylko chcemy jeżeli ktoś nie lubi kawy rozpuszczalnej naturalnej można zastąpić ją kakao lub jakimś barwnikiem więc gorąco zapraszam do skorzystania z przepisu

Komentarze

Popularne posty