Zupa koperkowa zabielana śmietaną
No oczywiście kolejny raz to ja chcę wam życzyć miłego popołudnia a tak przy okazji chciałabym wam podać mój przepis na przepyszną i szybką w przygotowaniu zupę koperkową, tak właśnie tą zupę gdzie koperek możecie dać świeży jak również mrożony który mrozicie na zimę a także można dodać suszony jeśli taki posiadacie. Jak już wspomniałam zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu a już wam tłumaczę dlaczego? otóż zupa jest gotowana na porcjach drobiowych rosołowych a przy takim rodzaju mięsa zupy szybko się gotuje, później dodać resztę składników i mamy pyszną wiosenną zupkę jak ta lala
składniki:
- 1-2 sztuki małych porcji rosołowych (kadłub),
- 0,5 kg łapek kurzych,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 2 spore garście warzyw mrożonych paski,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 8-10 średnich ziemniaków,
- 2 łyżeczki cukru,
- 3/4 dużego kubka śmietany Piątnica,
- 2 spore garście kopru,
- 1 łyżka lubczyk ogrodowy otarty,
- 0,5 łyżki koperku suszonego
wykonanie:
Do garnka wlać 1,5 litra wody zimnej po czym dodać umyte porcje rosołowe, kurze łapki oczyszczone z paznokci oraz mrożone warzywa paski, przyprawę uniwersalną, ziela angielskie a także liście laurowe, całość zagotować po czym zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do miękkości porcji rosołowych a także łapek (proszę się nie zrażać w kurzych łapkach jest dużo kolagenu który jest potrzebny dla naszego organizmu). Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie wtedy dodać wcześniej obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotować do czasu ich miękkości a jak ziemniaki również są miękkie dodać koperek i na bardzo wolnym ogniu gotować tylko do czasu przygotowania śmietany
A śmietanę przygotowujemy tak do kubka ze śmietaną wsypać cukier oraz dodać gorący wywar od zupy i rozprowadzić śmietanę do czasu aż nie będzie w niej grudek, tak przygotowaną wlać do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zwarzyła, zagotować dosłownie przez 1 minutę po czym zdjąć z ognia i dla lepszego aromatu można wsypać koperek suszony, jeśli będzie taka potrzeba doprawić przyprawą uniwersalną
Ugotowana aromatyczna i mocno pachnąca zupa koperkowa zabielana nie dość że pysznie smakuje to jeszcze jest bardzo syta z nadmiaru ziemniaków lecz można dodać ich mniej, można także nie dodawać śmietany jeżeli ktoś z jakiegoś powodu jej nie toleruje lecz wtedy smak nie będzie aż tak pyszny. A łapki no cóż dla niektórych to danie FUJ ale jeśli ktoś uwielbia to w czasie gotowania się zupy robią się tak mięciutkie że można je śmiało ogryzać 😂. Więc do dzieła gotujcie swoim rodziną takie pyszności jeśli lubicie
Komentarze
Prześlij komentarz