Biszkopt przełożony swojskim kremem i galaretką
Witajcie dziś zamierzam podać wam mój osobisty przepis na A'LA tort który robiłam dla męża na urodziny we WRZEŚNIU lecz wstawiam dopiero teraz powód już znacie nie będę co post wpisywać dlaczego? sami chyba rozumiecie prawda? nie zawsze zdrowie pozwala na to aby ogarnąć wszystko tak jak byśmy chcieli ale powoli się zebrałam i postanowiłam podzielić się moim przepisem na proste ciasto biszkoptowe ze swojskim kremem który przepis mam od lat gdzie nauczyła mnie moja ciocia Barbara za co jestem jej wdzięczna gdyż krem jest mega smaczny a jeśli nie mamy innego kremu to ten jest w sam raz gdy musimy szybko coś zrobić zwłaszcza na urodziny czy imieniny. Jeśli zechcecie to skorzystacie jeśli nie to nie nic na siłę 😂
składniki na ciasto:
- 8 małych jajek lub 6 dużych,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka oleju
składniki na krem:
- 3 szklanki mleka 3,2%,
- 6 łyżek z górką mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- 1 budyń śmietankowy 40 g,
- 2 kostki margaryny Kasia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1-2 łyżeczki aromatu cytrynowego
dodatkowo:
- 2 galaretki borówkowe 72 g,
- 3 szklanki gotowanej wody,
- 1 słoik dowolnego dżemu najlepiej kwaskowaty
wykonanie:
Na początek należy ugotować krem czyli: do garnka na dno wlać odrobinę wody gdy już się zagotuje dodać 1 łyżkę masła a następnie wlać 1,5 szklanki mleka a w drugiej części mleka rozprowadzić mąkę razem z budyniem, gdy wlane mleko zacznie się gotować wtedy wlać rozprowadzoną mąkę z budyniem i szybkim ruchem łyżki mieszając doprowadzić do ugotowania się masy na gęsto tak aby nie było grudek z mąki a po ugotowaniu zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch i pozostawić tak przygotowane do całkowitego ostygnięcia masy na krem. W międzyczasie gdy masa stygnie przygotować galaretki do pojemnika wsypać galaretki zalewając je gotującą się wodą i rozmieszać do czasu aż płyn galaretek zrobi się przezroczysty po czym zostawić do ostygnięcia a gdy już ostygnie wtedy wstawić do lodówki aby galaretka stężała
Gdy wcześniejsze produkty mamy przygotowane czyli masę na krem i galaretkę wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta biszkoptowego a mianowicie do misy miksera wbić całe jajka i wsypać cukier (można dodać mniej cukru), całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę jajeczną po zmiksowaniu dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz olej i kolejny raz zmiksować do czasu aż masa jajeczna połączy się z mąkami, proszkiem do pieczenia i olejem. Przygotowaną masę na ciasto przelać do blaszki 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu ustawionego na 180 stopni piec 40-45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienia się wierzchu ciasta i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika a następnie wyjąć z blaszki razem z papierem kładąc ciasto na ściereczce aby ostygło
Komentarze
Prześlij komentarz