Reklama

Wyszukaj przepis

Wilgotne ciasto z jabłkami na białkach i jajkach

I tak jak obiecałam podaję kolejny przepis na ciasto z udziałem białka płynnego z firmy z którą podjęłam współpracę Farma białka ja osobiście jestem zachwycona tym produktem jest po prostu mega super a ubijanie piany z tego białka jest po prostu wielką przyjemnością ubija się w mgnieniu oka, tak więc zdradzę wam kolejny mój przepis na przepyszne wysokie ciasto z dodatkiem jabłek najlepiej gdy są kwaskowate wtedy ciasto słodkie świetnie komponuje się z kwaśnymi jabłkami. Nie wiem jak wy ale ja po prostu uwielbiam ciasta z dodatkiem jabłek i nie tylko, tak więc zabieram się za opisanie szczegółowo każdego etapu co jak wykonać 😉

składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli drobnej,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego,
  • 1 pełna szklanka białka kurzego (szklanka 250 ml),
  • 5 łyżek z górką mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • 1 kg 300 gram jabłek kwaskowatych,
  • cynamon lub przyprawa do szarlotki

wykonanie:

Na początek przygotować jabłka czyli obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych następnie pokroić do miski w grubsze plastry (jak na zdjęciu), wsypać przyprawę lub cynamon (ja wsypałam całą jednak stwierdziłam że to będzie za dużo i opłukałam na durszlaku następnie odczekałam aż ociekną z nadmiaru wody w której były płukane)

Jak już jabłka są przygotowane wtedy do miski najlepiej większej wlać białko wsypać szczyptę soli po czym zaczynając miksowanie na mniejszych obrotach następnie zwiększając ubijając zwiększać moc i ubić pianę, gdy piana jest już ubita wsypywać stopniowo cukier i ubijać do momenty aż piana będzie sztywna i lśniąca. Po dokładnym ubiciu piany wbić wszystkie całe jajka i zmiksować do połączenia się piany z jajkami na jednolitą masę po połączeniu się składników dodać obie mąki, olej, aromat oraz proszek do pieczenia i kolejny raz zmiksować aż masa będzie jednolita

Gdy ciasto mamy już przygotowane należy przygotować blaszkę o wymiarach 32/25 wykładając ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułka tartą po czym wlać jedną warstwę ciasta na ciasto ułożyć plastry jabłka zalać kolejną warstwą ciasta i znowu jabłka można już ciaśniej a na wierzch jabłek ostatnią warstwę ciasta czyli ciasto podzielić na trzy części. Przygotowane w ten sposób ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec na drugiej półce od dołu w piekarniku przez godzinę do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka, po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

Po wystygnięciu wyjąć ciasto z piekarnika i razem z papierem do pieczenia przełożyć je na ręcznik papierowy można udekorować gotową polewą lub lukrem a także można zrobić swojską polewę czy lukier po czym oddzielić ciasto od papieru i już można przekroić sprawdzić jak wyszło, dodam że wyszło mi perfekcyjne i bardzo mięciutkie co jest plusem bo nie jest suche lecz fajne wilgotne

Upieczone prze ze mnie ciasto bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada a sam smak słodkiego ciasta z tymi kwaskowatymi jabłkami powala na kolana, takie ciasto może być do kawy jak również na święta. Powiem szczerze że sama byłam zaskoczona gdy upiekłam to ciasto gdyż przepis sama wymyśliłam sobie w głowie i nie spodziewałam się że wyjdzie aż tak wysokie i co najważniejsze ani kawałka aby był zakalec wyszło po prostu rewelacyjne zachęcam do skorzystania z przepisu mi wyszło za pierwszym razem dodam kolejny raz iż przepis wymyślony prze ze mnie nawet żadnym przepisem się nie inspirowałam 

Komentarze

Popularne posty