Reklama

Wyszukaj przepis

Mięciutkie ciasto z płynnego białka

Mam dziś dla Państwa bardzo proste w wykonaniu ciasto, właśnie podjęłam współpracę już drugi raz z firmą która produkuje białko jaja kurzego Farma białka powiem że to najlepsze białko jakie można u nich nawet zakupić. Piana ubija się bardzo szybko jest po prostu rewelacyjna, i z tego właśnie powodu wymyśliłam ciasto w sam raz do przełożenia go na przykład dżemem czy kremem kto ma z czym ochotę. Mam też przepis na drugie ciasto właśnie z białkiem od tej firmy które podam niebawem będziecie zachwyceni gdyż ciasta wychodzą naprawdę wyśmienite i jeśli nawet ktoś nie miał styczności z pieczeniem to te ciasta wyjdą idealne

składniki:

  • 1 szklanka białka kurzego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 1 łyżeczka aromatu dowolnego

dodatkowo:

  • 4 łyżki rodzynek

wykonanie:

Początkowo przygotować białko, cukier oraz miskę następnie do owej miski wlać białko dodając szczyptę soli drobnej i całość ubijać mikserem do momentu powstania piany a następnie partiami wsypywać cukier i miksować na najwyższych obrotach miksera do czasu wykorzystania całego cukru (na zdjęciu mam 3/4 szklanki cukru lecz dodałam całą szklankę). Po ubiciu sztywnej piany wbić całe jajka i zmiksować do połączenia się piany z jajkami na jednolitą masę, po ubiciu dodać aromat oraz proszek do pieczenia i znowu zmiksować 

Gdy już masa jest jednolita wsypać mąkę oraz wlać olej i ostatni raz zmiksować aby wszystko połączyło się w jedną całość po czym przygotować rodzynki sparzyć je osuszyć na durszlaku a następnie wsypać 1 łyżkę mąki i wymieszać dodać do ciasta a następnie wymieszać łyżką (można opcję z rodzynkami pominąć). Po przygotowaniu wszystkiego przyszykować blaszkę o wymiarach 32/23 centymetry wykładając ją papierem do pieczenia przełożyć całe ciasto które ma konsystencję kwaśnej śmietany. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 170 stopni i piec 55 minut do ładnego zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka

Ciasto pięknie rosło lecz po upieczeniu lekko opadło ale zakalca nie ma zapewniam, jeśli ciasto wydaje się za niskie można użyć blaszkę mniejszych rozmiarów, tak jak wspomniałam wyżej gotowy placek można przełożyć dżemem dowolnym lub kremem. Jest bardzo smaczne i mięciutkie sprawdzi się idealnie do kawy lub na spotkanie z przyjaciółmi czy znajomymi dodam od siebie że ciasto jest lekko wilgotnie nie za suche tak więc nic innego jak działać a jeśli nie macie gotowego białka w butelkach to na pewno zostaje wam gdy robicie pączki lub inne potrawy gdzie potrzebne jest samo żółtko prawda? 

Komentarze

Popularne posty