Reklama

Wyszukaj przepis

Super zwykłe ciasto z masą makową

Witam was kolejny raz jejku jak ten czas leci już połowa sierpnia za nami co porabiacie? Ja właśnie wymyśliłam makowca lecz nie tradycyjnego na cieście drożdżowym lecz takiego na zwykłym cieście, jak myślicie dobry mi wyszedł? Podam wam przepis może was zachwyci bo u mnie mąż stwierdził że ciasto po prostu petarda i to na tak zwykłym banalnie prostym cieście chcecie przepis? Więc zapraszam do zapoznania się z nim jest podany poniżej👇

składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka dowolnego aromatu

masa makowa:

  • 5 jajek,
  • 1 opakowanie masy makowej 850 g,
  • szczypta soli,
  • 0,5 szklanki cukru szklanka poj. 210 ml,
  • 1 łyżeczka dowolnego aromatu

wykonanie:

Początkowo przygotować ciasto czyli do miski wbić całe jajka wsypać cukier i mikserem na dużych obrotach zmiksować na pulchną jednolitą masę następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i także zmiksować a po dokładnym zmiksowaniu gdy składniki się połączyły wlać olej oraz dowolny zapach aromat ja dałam mój ulubiony migdałowy i także zmiksować do połączenia się ciasta z olejem ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietan. Po zmiksowaniu ciasta odstawić je na 10 minut a w tym czasie zmiksować jajka z cukrem do maku również na pulchną masę


Do zmiksowanej masy jajecznej przełożyć cały gotowy mak oraz dodać dowolny aromat i całość zmiksować do połączenia się składników ze sobą. Tak przygotowane masy odstawić a w międzyczasie przygotować blaszkę 35/25 wykładając ją papierem do pieczenia i wtedy przełożyć większą część ciasta do blaszki wyrównać wierzch a na ciasto wyłożyć całą masę makową również rozkładając ją po całości ciasta


Gdy już masę makową mamy wyłożoną wtedy pozostawione resztę ciasta wyłożyć tak zwanymi "plackami" po całości maku, przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec przez 60 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka jeżeli za bardzo zacznie z wierzchu się przypiekać można nakryć folią aluminiową. upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeżeli ktoś będzie miał ochotę można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę


Ciasto wyszło tak smaczne że aż przerosło moje oczekiwania myślałam że mi się nie uda i będzie zakalec a tu proszę taka niespodzianka i co najważniejsze bardzo proste i szybkie w wykonaniu nie pogardzi nim nawet dobry znajomy czy podając go na przyjęciu jakimkolwiek. Więc sprawdźcie przepis i bierzcie się za pieczenie będziecie na pewno zadowoleni

Komentarze

Popularne posty