Reklama

Wyszukaj przepis

Pyszna mięciutka łopatka pieczona do chleba

Och i ach cóż to był za smak tak pysznej łopatki nie jadłam od dawna nie dość że soczysta to jeszcze tak miękka że chętnie się nią zajadaliśmy. A jak wy wolicie kupne mięsa do kanapek czy bardziej przygotowane samodzielnie? Bo my zdecydowanie bardziej wolimy swojskie ten smak i aromat to po prostu niebo w "GĘBIE" jak to się mówi. Chwila marynowania następnie zapiekania a potem zjadania kto ją przygotuje ten na pewno nie pożałuje

składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 1 łyżka soli czosnkowej,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 1 łyżka papryki słodkiej w płatkach,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 100 ml przegotowanej wody

wykonanie:

Przygotować zakupioną łopatkę wieprzową czyli jak zwykle lekko ją opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego po czym przełożyć do miski dodając a mianowicie wsypując wszystkie przyprawy oraz olej i całość dokładnie wetrzeć w każdą przestrzeń jaka jest na mięsie. Natarte mięso pozostawić na godzinę aby dobrze wchłonęło w siebie przyprawy

Po wyznaczonym czasie gdy mięso już odstało swój czas przełożyć całe do naczynia ceramicznego podlać wodą i wstawić do zimnego piekarnika na drugą półkę od dołu, piekarnik nastawić na 220 stopni i piec dobrą godzinę plus z 10 minut na rozgrzanie piekarnika, oczywiście w trakcie pieczenia się mięsa co jakiś czas go obracać aby równo się upiekło, po upieczeniu pozostawić przez 10 minut w piekarniku uchylonym aby mięso odpoczęło. Gorąca łopatka po wyjęciu z piekarnika kroi się idealnie i bardzo dobrze widać soki które z niej wypływają także nie jest sucha


Tak przygotowana a właściwie upieczona soczysta łopatka w sam raz nadaje się do chleba jak najbardziej jeszcze gorąca chociaż zimną również można położyć na kanapkę ale gorąca to gorąca no i ten zapach unoszący się w całym mieszkaniu to po prostu miód dla naszych smaków gorąco polecam upieczenie w taki sposób łopatki a nawet karkówki czy szynki, takie mięso można zajadać z chrzanem czy musztardą kto co woli


Komentarze

Popularne posty