Schab wieprzowy w przyprawach i sosie z warzywami paski
Jak to ja nie byłabym sobą abym nie podała Państwu pyszny przepis na schab, tak właśnie schab w sosie z dodatkiem przypraw i warzyw paski które zakupiłam w sklepie. Nie to że nie lubię swojskich warzyw po prostu te używam gdyż szybko są miękkie a nazywają się MIESZANKA WARZYWNA PASKI, równie dobrze możecie użyć innych warzyw ja po prostu te uwielbiam a i cenowo są bardzo tanie dodaję je również do zup ale to już od was zależy co i jak będziecie używać ja podaję tylko przepis
składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego,
- 1 łyżka ziół Małgosi,
- 0,5 łyżki papryki słodkiej w płatkach,
- 0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 2 łyżki oleju,
- 2,5 szklanki przegotowanej letniej wody,
- 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 spora garść warzyw paski
wykonanie:
Jeżeli mamy cały zakupiony schab wtedy pokroić go na plastry po 1,5-2 centymetry pokrojone przełożyć do miski, wsypać podane w opisie przyprawy i wlać olej wszystko dokładnie wmasować w mięso i odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło dokładnie dodane przyprawy
Po wyznaczonym czasie odstania schabu w przyprawach rozgrzać suchą dużą patelnię, ułożyć przygotowane plastry schabu i bez poruszania mięsa usmażyć je z obu stron na rumiano złoty kolor a po dokładnym obsmażeniu mięsa wlać 2,5 szklanki wody i na wolnym czyli małym ogniu dusić pod przykryciem co jakiś czas odwracając plastry aby równo zmiękły. Tak dusimy około 2 godzin do czasu aż prawie wyparuje dodana woda
Gdy wlana woda już wyparowała a plastry schabu są wystarczająco miękkie wtedy dodać warzywa paski i jeszcze chwilę poddusić po czym przygotować w kolejnej 0,5 szklanki wody 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej dokładnie rozmieszać i wlać do duszącego się mięsa zagotować tylko do powstania sosu oczywiście cały czas mieszając aby wlana mąka się nie zbryliła, po zrobieniu się sosu zdjąć z ognia
Gotowe plastry schabu podałam z ryżem ugotowanym osobno bo na takie danie mieliśmy właśnie ochotę po za tym nie zawsze muszą być ziemniaki prawda? do całego dania jako surówkę dałam sałatę na którą przepis już podawałam sałata na serkach wiejskich tak nam posmakowała że w dniu obiadu musiałam zrobić podwójną porcję. Mięso a właściwie plastry schabu wyszły nie dość że soczyste to jeszcze tak miękkie aż rozpływały się w ustach, polecam przygotowanie takiego mięsa jako danie obiadowe lub dodatek do kanapek
Komentarze
Prześlij komentarz