Reklama

Wyszukaj przepis

Szybka zupa pomidorowa z makaronem i czosnkiem niedźwiedzim

Chyba wszyscy kochają pomidorową no chyba że się mylę lecz jeśli tak to zgodzicie się chyba ze mną iż zupy gotowane na szybko zawsze smakują wyśmienicie, zwłaszcza ja tak mam gdy nie przykładam się do zup i gotuję je w pośpiechu to wtedy wychodzą mi tak pyszne aż palce lizać. A przepis który chcę wam podać jest wyjątkowy ponieważ owa zupa jest ugotowana na polędwiczkach z kurczaka co dodało jej uroku a zarazem lepszego smaku, nie ma w tej zupie nic skomplikowanego wystarczy mieć produkty i oczywiście chęci do jej ugotowania, przepis jest banalnie prosty i wierzę że nie raz będziecie do niego wracać a wasze rodziny będą prosić o dokładki 😉

składniki:

  • 400 g polędwiczek z kurczaka,
  • 1,5 szklanki drobnego makaronu,
  • 1 spora garść warzyw mrożonych paski,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 spory liść laurowy,
  • 1 koncentrat pomidorowy 190 g 30%,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 mały kubek śmietany 18 %,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego

wykonanie:

Do garnka na początek wlać 1,5-2 litrów zimnej wody a następnie dodać warzywa paski oraz dokładnie opłukane, osuszone i pokrojone w kostkę polędwiczki z kurczaka, po czym dodać ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną lub sól kto co woli, całość zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do miękkości mięsa polędwiczek. Gdy mięso z polędwiczki jest już wystarczająco miękkie wtedy wsypać makaron (jeżeli ktoś lubi bardziej gęstą to wsypać 2 szklanki drobnego makaronu) i z dodanym makaronem gotować również na wolnym ogniu do jego miękkości a gdy jest już w sam raz dodać cały koncentrat pomidorowy oraz majeranek i na wolnym ogniu pogotować do czasu aż rozprowadzimy śmietanę z cukrem i gorącym wywarem od zupy



Po wyznaczonym czasie gotowania się zupy na wolnym ogniu i przygotowaniu śmietany, wlać ją do gotującej się na wolnym ogniu i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby wlana śmietana się nie zważyła, całość chwilkę zagotować cały czas mieszając po czym zdjąć z ognia wsypać czosnek niedźwiedzi oraz pieprz naturalny, zamieszać i odstawić na chwilę aby zupa nabrała smaku i aromatu od dodanego czosnku niedźwiedziego. Jedna uwaga jeżeli ktoś z Państwa nie lubi gęstych zup należy dodać mniej makaronu lub po prostu więcej wody



Pyszną i aromatyczną zupę podałam z odrobiną posypanego na wierzch czosnku niedźwiedziego, zupa wyszła tak smaczna że zniknęła zanim zdążyłam się obejrzeć, w domu byli zachwyceni jej smakiem i już tego samego dnia pytali kiedy znowu taką ugotuję więc im powiedziałam "nie przesadzajcie przecież nie będę codziennie jadła pomidorowej" 😂 chociaż nic nie stoi na przeszkodzie bo jeśli ktoś lubi to i cały tydzień może być pomidorowa 😂😁 tylko na przykład z ryżem czy choćby z ziemniakami ale to już zostawiam wam kto jak woli my na przykład uwielbiamy pomidorową z ryżem



Komentarze

Popularne posty