Reklama

Wyszukaj przepis

Sałatka jarzynowa bez marchewki z czosnkiem niedźwiedzim suszonym

Sałatka kto jej nie lubi to jedyna królowa którą przygotowujemy nie tylko z okazji świąt lecz także na przyjęcia czy choćby nawet wtedy kiedy najdzie nas taka ochota, jest prosta w przygotowaniu a jeszcze szybsza w znikaniu. Składniki na taką sałatkę zapewne każdy z nas posiada a po za tym jeśli nie to wcale nie jest to nie wiadomo jaki wydatek aby ją przygotować, majonez także możemy zrobić sami z jajek lub mleka taki z mleka jest bardziej FIT ale to już zależy od gustu i smaku. Moją sałatkę przygotowałam tym razem bez marchwi bo na taką właśnie miałam ochotę a wy sami zdecydujecie jaką chcecie zjeść 😀

składniki:

  • 6 sztuk małych ziemniaków,
  • 7 małych jajek od kur zielononóżek,
  • 2 średnie cebule czerwone, 
  • 1 puszka groszku zielonego,
  • 4 małe ogórki kiszone,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 0,5 łyżki pieprzu naturalnego,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego

wykonanie:

Na początek ugotować ziemniaki w łupinkach do miękkości, po ugotowaniu odlać z nich wodę i postawić aby całkowicie ostygły, podobnie jajka należy ugotować po czym odlać wodę gorącą a następnie zalać zimną aby je zahartować i wtedy szybciej ostygną, obrać je ze skorupek. Następnie przygotować miskę i do niej dodać ziemniaki pokrojone przyrządem do sałatki w drobniejszą kostkę tak samo jajka, ogórki oraz cebulę również w kostkę kto jaką woli, całość wymieszać po czym dodać groch i kukurydzę z której wylewamy zalewę posolić wsypać pieprz i wymieszać do połączenia się składników


Gdy już wszystko połączone zostało w jedną całość wtedy należy dodać majonez, musztardę i wsypać czosnek niedźwiedzi suszony i kolejny raz za pomocą łyżki wymieszać bardzo dokładnie do połączenia się wszystkich dodanych składników w jedną jednolitą masę. Przygotowaną sałatkę przełożyć do pojemnika który będziemy mogli przykryć pokrywą i wstawić do lodówki aby się przegryzła z wszystkimi smakami, taką sałatkę w lodówce można przechowywać do 3-4 dni moja jest przygotowana dla dwóch osób więc zniknęła po dwóch dniach




Przygotowaną sałatkę można spożywać nie tylko w święta lecz kiedy najdzie nas na nią ochota ze składników jakie podałam można w ten sposób wykorzystać dodając na przykład czerwoną fasolę jeśli ktoś lubi a nawet można zrobić ze świeżych warzyw takich jak ogórek zielony, pomidor czy nawet rzodkiewkę lecz to zależy od naszych smaków i gustów dobra jest również sałatka którą robiłam tak zwana śledziowa gdzie większość bardzo często z mego przepisu ją robi Sałatka śledziowa



Komentarze

Popularne posty