Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi ruskie z dużą ilością farszu

Kto ich nie kocha lub nie lubi? oj chyba mało jest takich osób gorzej z przygotowaniem z doświadczenia wiem iż młodzi wolą teraz kupić gotowe niż samemu przygotować lecz ja wam powiem nie ma nic smaczniejszego niż przygotowanie samodzielnego dania ten smak i aromat to po prostu petarda. Tak wiem jest przy nich sporo czasu aby przygotować perfekcyjnie ale naprawdę warto wiem coś o tym ponieważ od wielu lat sama przygotowuję różnego rodzaju pierogi i z różnym farszem rodzina po prostu woli moje pierogi niż te kupne które smakiem nie przypominają w ogóle pieroga ciasto w gotowcach jest tak twarde że po prostu nie da się go jeść, dobra dość tych mądrości jak to inni piszą biorę się za napisanie przepisu może ktoś zechce skorzystać

ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli drobnej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1-2 łyżki oleju

farsz do ruskich:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 10 malutkich cebul,
  • 6 łyżek oleju do cebuli,
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego

wykonanie:

Początkowo ugotować ziemniaki w osolonej wodzie a po ugotowaniu odlać wodę, ziemniaki osuszyć i całkowicie je wystudzić można wstawić do mocniej zimnego pomieszczenia aby szybko wystygły, gdy już ostygną należy je przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić maszynką do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach, następnie przygotować twaróg dodając go do przeciśniętych ziemniaków. Jak już to mamy przygotowane wtedy bierzemy się za cebulki należy je obrać z łupinek po czym pokroić w kostkę i na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć ją na rumiany kolor trzeba pilnować aby nie spalić można lekko posolić w trakcie smażenia


Jak już cebulka wystygła całkowicie wtedy dodać ją razem z olejem na którym smażyliśmy cebulkę do ziemniaków i twarogu wsypując od razu pieprz świeżo zmielony, wszystko dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą ręki wtedy wszystko równomiernie się połączy, przygotowany farsz odstawić na bok przykrywając go ściereczką i wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta na te oto pierogi


A ciasto przygotowujemy tak: do miski wsypać mąkę oraz sól następnie wlać mocniej cieplejszą wodę i szybkim ruchem łyżki wymieszać aby mąka się nie sparzyła następnie za pomocą dłoni wyrabiać do momentu aż mąka całkowicie połączy się z wodą po czym wlać olej i nadal wyrabiać do czasu aż ciasto wchłonie cały wlany olej. Gotowe ciasto odstawić pod ściereczką na 5-10 minut aby odpoczęło, po tym czasie podzielić je na dwie części (no chyba że ktoś ma duży blat to wtedy nie trzeba) rozwałkować dość cienko a następnie za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać kółka. Na wycięte już kółko rozciągając go nałożyć solidną łyżkę farszu i wtedy sklejać dowolnie (ja zawsze sklejam zaczynając od środka a wtedy dopiero boki), posklejane gotowe pierogi ułożyć na blacie wysypanym mąką



Jak już wszystkie pierogi mamy posklejane wtedy do garnka średnica kto jaką woli lub ma wlać wodę posolić ją i zagotować, gdy zacznie się gotować wtedy wkładać po kilka sztuk przygotowanych pierogów i od czasu zagotowania się wody już z pierogami zamieszać je delikatnie zmniejszyć moc ognia pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty co jakiś czas lekko zamieszać aby równo się ugotowały. Po wyznaczonym czasie gotowania się pierogów na wolnym ogniu wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody w której były gotowane, ugotowane układać na talerzu lecz (nie jeden na drugim ponieważ się posklejają)


Ugotowane z dużą ilością farszu ruskiego pierogi podałam z podsmażonym surowym boczkiem ale można również podać je z usmażoną na rumiany kolor cebulką w sumie kto z jaką okrasą woli, słyszałam od znajomych że uwielbiają również ruskie polane kwaśną śmietaną lecz to już zależy od gustu kto jaki ma. Pierogi nie dość że syte z nadmiaru farszu to jeszcze bardzo smaczne a spożywając je rozpływały się w ustach gdyż ciasto wyszło tak delikatne że ciężko to opisać, szkoda że przez komputer czy laptop a nawet telefon nie możecie poczuć tego smaku i zapachu. Z podanych składników wyszło mi 36 sztuk dość sporych pierogów RUSKICH




Komentarze

Popularne posty