Ciasto bez jajek z budyniem, rabarbarem w karmelu z kruszonką
Dziś podzielę się z wami przepysznym przepisem na ciasto które powstało w mojej głowie natychmiast, tylko dlatego iż zachciało nam się czegoś do kawy a że mamy sezon na rabarbar który zresztą uwielbiam tak więc powstało takie oto ciasto. I nic by nie było w nim nadzwyczajnego w tym że ciasto jak ciasto i tu BUM wielka niespodzianka ciasto jest wykonane bez ani jednego jaka gdyż akurat nie miałam w domu zaś ciasto wyszło dosłownie petarda ale o tym już w moim opisie który z wielką przyjemnością chcę się z wami podzielić
składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka 3,2 %,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka dowolnego aromatu
masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka 3,2 %,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 g każdy,
- 3/4 szklanki cukru do budyniu
rabarbar:
- 800 g już oczyszczonego rabarbaru,
- 1 szklanka cukru
kruszonka:
- 8 łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek cukru,
- 0,5 łyżeczki dowolnego aromatu,
- 5 łyżek oleju
wykonanie:
Na początek przygotować wszystko do ciasta i wtedy do miski wsypać wszystkie składniki sypkie dokładnie je wymieszać po czym wlać wszystkie składniki mokre i za pomocą łyżki wszystko razem wymieszać energicznie przez co najmniej 2-3 minuty. Przygotowane już ciasto odstawić do lodówki do czasu aż przygotujemy rabarbar w karmelu, zaś budyń ugotować w czasie przygotowania ciasta w blaszkę ponieważ kładzie się go gorący ugotowany od razu na rabarbar
Gdy ciasto odpoczywa już w lodówce wtedy zabieramy się za przygotowanie rabarbaru a mianowicie już oczyszczony wcześniej pokroić w mniejsze plasterki, na suchą nagrzaną patelnię wsypać cukier i na wolnym ogniu rozpuścić go co jakiś czas mieszając trzeba uważać aby się nie przypalił ( mój niestety lekko się przypalił ale i tak wyszedł pyszny), jeżeli będzie wam za mało słodki rabarbar można dosłodzić w trakcie smażenia. Rabarbar w karmelu co jakiś czas mieszając smażyć do czasu aż prawie wyparuje z niego woda, po tym czasie odstawić do delikatnego przestygnięcia a w międzyczasie ugotować budyń na mleku z cukrem na gęsto
Jak już wszystko mamy przygotowane a rabarbar lekko ostygł wtedy blaszkę 32/23 wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki przełożyć całe ciasto wyjęte z lodówki ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany ), wyrównać je po całej blaszce na ciasto wyłożyć rabarbar w karmelu również wyrównać i na rabarbar od razu wyłożyć gorący budyń także wyrównując po całości nałożonego rabarbaru
W czasie gdy mamy już wszystko wyłożone przygotować kruszonkę czyli dodać wszystkie składniki i je wymieszać łyżką a co dziwne kruszonka jest nie z masłem czy margaryną a z olejem, gotową kruszonką posypać całe wcześniej przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na drugą półkę od dołu na kratce od piekarnika i piec przez 75 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka 10 minut przed końcem pieczenia nakryć folią aluminiową aby kruszonka się nie przypaliła za bardzo. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia
Po całkowitym ostygnięciu ciasto przenieść do lodówki najlepiej na całą noc aby wszystko dobrze się zwarło czyli rabarbar aby zastygł a budyń aby był bardziej twardy, po nocy wyjąć z lodówki i oddzielić ciasto od papieru do pieczenia już można śmiało kroić. Kruszonka za to że jest z olejem a nie margaryną jest bardziej chrupiąca a to już zdanie mego męża gdyż on uwielbia ciasta z kruszonką. Drugie zdjęcie to ukrojone ciasto dla mojej sąsiadki która bardzo lubi moje wypieki
Ciasto wyszło bardzo smaczne takie słodko kwaśne w sam raz na upalne dni no i co najważniejsze nie ma w nim ani jednego jajka a smak po prostu rewelacja, zamiast rabarbaru wspomnianego można dać jabłka lub inne sezonowe owoce ale to już zależy od gustów. Mimo wszystko przepis bardzo polecam chociaż wymyśliłam je sama to z wielką naprawdę wielką przyjemnością dzielę się z wami może zechcecie skorzystać, jeśli wam wyjdzie a na pewno to proszę dajcie znać jak wam smakowało 😉
Komentarze
Prześlij komentarz