Surowa pierś kurczaka z serkiem mozzarella i papryką konserwową
Nie macie pomysłu na pierś kurczaka? To właśnie śpieszę wam z pomocą na przepyszną pierś z dodatkami, nie wiem czy spodoba się Państwu mój pomysł ale powiem że jest smaczny i co najważniejsze przepyszny. Pierś kurczaka ma wiele odsłon na przykład panierowana, jako kotlet i wiele wiele innych, tą pierś co ja przygotowałam zazwyczaj robi się z pomidorem a że akurat nie miałam w domu to wymyśliłam że dodam paprykę i nie to że świeżą ale właśnie marynowaną czyli w zalewie słodko-kwaśnej i to był strzał w dziesiątkę lecz o tym opiszę podając cały przepis łącznie z wykonaniem jak i zdjęciami co jak kolejnością robiłam 😉. Tak więc jeśli zainspirował was mój pomysł zapraszam poniżej 👇👇 do zapoznania się szczegółami, danie nie dość że wygląda efektownie to jeszcze smakuje tak że pace lizać
składniki:
- 1 pierś drobiowa z kurczaka 420 g,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka pikantna,
- 1 kulka serka mozzarella,
- 0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 1 plaster żółtego sera pokrojonego w drobną kostkę,
- 3-4 plastry papryki konserwowej
dodatkowo:
- 2 szczypty suszonego czosnku niedźwiedziego
wykonanie:
Początkowo przygotować pierś z kurczaka a mianowicie oczyścić ją z nabłonek, lekko wypłukać a następnie dokładnie osuszyć można za pomocą ręcznika papierowego, po wykonaniu tych czynności należy pierś po nakrajać nie przecinając do końca tak mniej więcej na 2 centymetry ( będzie wszystko widoczne na zdjęciach ). Gdy już mamy ponacinane mięso piersi kurczaka przełożyć ją do miski, wsypać wszystkie przyprawy oraz dodać przeciśnięty lub pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i olej, całość dokładnie wetrzeć w każdy zakamarek mięsa i tak pozostawić na 15 minut aby przyprawy dobrze wchłonęły się w mięso
Po wyznaczonym czasie odstania mięsa piersi kurczaka w przyprawach przygotować naczynie w którym będziemy piekli mięso, ułożyć w nim przygotowaną w przyprawach pierś kurczaka następnie w każde nacięcie powkładać ciasno pokrojony w plastry ser mozzarella i posypać kostkami sera żółtego ( ja miałam taki gotowy z sałatki ), gdy już mamy sery dodane wtedy z każdego plastra papryki konserwowej Papryka w zalewie słodko-kwaśnej zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze kawałki i wciskać je między mięso a ser mozzarella na koniec posypać całość suszonym czosnkiem niedźwiedzim lub suszoną natką pietruszki kto jak woli
Tak przygotowane mięso piersi kurczaka wstawić do zimnego piekarnika (nie nakrywać ani folią ani papierem do pieczenia) na kratce od piekarnika druga półka od dołu, piekarnik nastawić na 190 stopni i piec 50 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika. Po wyznaczonym czasie pieczenia się mięsa wyłączyć piekarnik a mięso pozostawić w nim uchylając drzwiczki na 5 minut. Jak minie wyznaczony czas można już spożywać pierś w formie jaką kto woli
Pyszna na ostro pierś kurczaka z serem mozzarella i papryką konserwową podczas pieczenia pięknie pachniała w całym mieszkaniu, tak przygotowana pierś może być jako dodatek do kanapek jak również tak jak u nas jako dodatek do obiadu a podałam ją z kaszą jęczmienną z warzywami uprażoną osobno polaną sosem który powstał w czasie pieczenia się mięsa a jako surówkę podałam kawałki swojskiej papryki. Do tak przygotowanego obiadu można do popicia podać zimne mleko prosto z lodówki, to jest mój zestaw lecz każdy może podać według swego gustu i smaku na przykład ziemniaczki upieczone do tego mięsa lub makaron dowolny a także kasze jakie kto lubi
Komentarze
Prześlij komentarz