"Pazurki kurki " kotlety z piersi kurczaka inaczej
Witajcie mam dla was dziś coś specjalnego a mianowicie kotlety z piersi kurczaka w formie której na pewno nie znacie ponieważ jest to mój osobisty pomysł jak i nazwa tych oto kotletów. Co w nich specjalnego niby nic ale kształt i wygląd pobudzi niejedne kupki smakowe, zgodzicie się ze mną? Po prostu wystarczy mieć wyobraźnię no i oczywiście chęci do przygotowania tak banalnie prostego dania, idealnie sprawdzi się przy dzieciach niejadkach będą was prosić o częstsze przygotowanie takich właśnie kotlecików. Pomysł powstał u mnie w chwili po prostu nie wiedziałam jak przygotować aby opisać bo kotlet każdy umie usmażyć lecz taki sposób przygotowania kotletów to dopiero frajda, myślę że na pewno przypadną wam do gustu jak również smakowo
składniki:
- 400 g piersi kurczaka,
- 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 3 jajka rozmiar M,
- 10 łyżek bułki tartej drobnej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mleka 3,2%,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
wykonanie:
Początkowo przygotować piersi kurczaka ( ja użyłam od swojskiej kury BLOJLER ) a mianowicie piersi kury gdy mamy na przykład jedną część należy pokroić wzdłuż na plastry około 1 centymetr a następnie od góry zostawiając po długości do dołu ponacinać tworząc tak jakby ramiona, układając na talerzu z każdej ze stron posolić i obsypać pieprzem naturalnym. Gdy mięso na kotlety jest już przygotowane to w osobnych talerzach naszykować mąkę pszenną i bułkę tartą a w osobnym jajka roztrzepane za pomocą widelca z przyprawą uniwersalną i mlekiem
Gdy już wszystko mamy przygotowane wtedy na patelnię wlać olej i go rozgrzać na już rozgrzany położyć przygotowane w panierce kotlety czyli najpierw mące następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej, smażyć z obu stron na wolnym ogniu tak aby miały piękny złoty kolor, gdy pazurki w czasie smażenia będą się sklejać wtedy za pomocą widelca rozdzielić je aby usmażone mięso miało ten efekt WOW, po usmażeniu układać na talerzu i smażyć pozostałą ilość jaką mamy przygotowaną
Przygotowane dokładnie usmażone chrupiące z wierzchu i soczyste w środku moje własne " pazurki kurki" podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno okraszonymi delikatnie olejem z kotletów i posypanymi koperkiem świeżym a jako surówkę zrobiłam ze swoich buraczków z dodatkiem cebuli i oleju Buraczki do obiadu a do popicia zimne mleko prosto z lodówki. Taki obiad jak wspomniałam wcześniej to świetny dodatek dla dzieci które unikają mięsa jak ognia a i dla dorosłych to fajna odskocznia od tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka, takie danie śmiało można podać na różnego rodzaju przyjęcia a nawet na wesele czy komunię
Bardzo sprytny sposób na klasyczny kotlet! :)
OdpowiedzUsuń