Reklama

Wyszukaj przepis

Pączki łyżką kładzione "DWA KOLORY" na proszku do pieczenia i sodzie oczyszczonej

Wszyscy lubimy pączki czy to duże czy też małe prawda? Jednak najsmaczniejsze są te które sami własnoręcznie przygotujemy, ich smak i aromat to nie to co w cukierni, ja na przykład uwielbiam ten czas kiedy smażą się pączki a ich zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Pączki mamy różne a mianowicie z ciasta drożdżowego czy choćby na proszku do pieczenia oraz sodzie ale decyzja należy od naszych gustów no i oczywiście od czasu jaki chcemy poświęcić pączkom gdyż drożdżowe potrzebują dużo więcej poświęcenia na ich przygotowanie zaś na proszku do pieczenia są w mig ponieważ wystarczy przygotować ciasto, rozgrzać olej i po prostu nabierać łyżką wrzucając ciasto na rozgrzany już olej. Taki deser świetnie sprawdzi się każdego dnia gdy tylko zechce nam się jakiejś słodkości

składniki:

  • 2 małe jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu 10 %,
  • 3 łyżki śmietanki do kawy w proszku,
  • 3 szklanki przegotowanej zimnej wody

dodatkowo:

  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 litr oleju słonecznikowego

wykonanie:

Początkowo zabieramy się do przygotowania ciasta na pączki łyżką kładzione a mianowicie do miski dodać podane składniki i całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę ( POWINNA MIEĆ KONSYSTENCJĘ GĘSTEJ ŚMIETANY ), przygotowane ciasto odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło i zaczęło w międzyczasie swoją pracę dzięki proszkowi do pieczenia i sodzie



W międzyczasie gdy ciasto odpoczywa do garnka kto jaki woli wlać od o5 litra- 1 litra oleju i na bardzo wolnym ogniu go rozgrzać gdy olej będzie już wystarczająco rozgrzany gdzie należy sprawdzić ( ZA POMOCĄ KROPLI WODY WLEWAJĄC JA NA TŁUSZCZ JAK ZACZNIE SKWIERCZEĆ TO ZNAK ŻE OLEJ JEST GOTOWY DO SMAŻENIA ). Na już rozgrzany tłuszcz wkładać namoczoną w ciepłej wodzie łyżką po 4-5 sztuk ciasta, oczywiście ciasto wkładać w odstępach aby tłuszcz nie wystygł ponieważ wkładając od razu wszystkie razem za bardzo schłodzimy olej i wtedy wsiąknie on do pączków, po włożeniu odpowiedniej ilości również na małym ogniu smażyć z każdej ze stron na złoty kolor. Gdy ciasto dobrze jest przygotowane to pączki same się obracają, usmażone pączusie układać w salaterce wyłożonej ręcznikiem papierowym



Jak już z połowy ciasta wysmażyliśmy pączki wtedy do drugiej połowy ciasta należy dodać 2 łyżeczki ciemnego kakao i można dodać łyżkę wody także zmiksować do połączenia się ciasta z kakao aby miało również konsystencję gęstej śmietany, i tak jak z jasnym ciastem postępujemy identycznie wkładając ciasto stopniowo na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na bardzo wolnym ogniu na złoty kolor oraz także po usmażeniu układać w salaterce na ręczniku papierowym w czasie gdy ciemne pączki się smażą jasne już można posypać cukrem pudrem. Pączki łyżką kładzione oddają fajne fikuśne kształty co widać na zdjęciach







Wszystkie usmażone pączki te jasne jak i ciemne oczywiście przestygnięte ułożyć na dowolnym talerzu lub salaterce i wszystkie posypać cukrem pudrem, gotowe pączusie nie dość że są bardzo smaczne to jeszcze bardzo mięciutkie w środku zaś z zewnątrz puki ciepłe są chrupiące a po całkowitym ostygnięciu miękną. Do tak przygotowanych pączków można zasiąść do kawy, herbaty czy choćby gorącego kakao a nawet mleka, to świetny pomysł gdy zachce nam się jakiegoś słodkiego deseru oglądając na przykład ulubiony serial 😂. Takie pączki są proste i szybkie w wykonaniu co już nie wspomnę jak szybko znikają z talerza co tu dużo mówić jedynie brać się za smażenie a później spożywanie takich pyszności 



Komentarze

Popularne posty