Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Dzień dobry jak to ja nie byłabym sobą abym nie wymyśliła coś nowego, tak więc dziś moją propozycją dla państwa jest przepyszne ciasto biszkoptowe z dodatkiem jabłek, myślicie że to niemożliwe? a jednak udało się i to całkiem ładne ciasto bez zakalca. Pracy za dużo przy nim nie ma jedyne co to przygotowanie ciasta oraz jabłek ale to wszystko podam Wam w opisie-przepisie, staram się opisywać z jak najlepszą szczególnością aby osoby które nie miały styczności z pieczeniem ciast zrozumiały co i jak wykonać dlatego dodaję również zdjęcia kolejnością jak daną potrawę przygotowuję, nie będę już zanudzać biorę się za napisanie przepisu który znajdziecie poniżej 👇👇
składniki:
- 6 jajek rozmiar M,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki oleju
dodatkowo:
- 3 duże jabłka 600g
wykonanie:
Na początek do miski wbić całe jajka (powinny być o temperaturze pokojowej), wsypać cukier i całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę czyli tak zwany KOGEL-MOGEL. Po zmiksowaniu jajek z cukrem dodać obie mąki, proszek do pieczenia i wlać olej także zmiksować dokładnie na wolniejszych obrotach miksera do połączenia się masy jajecznej z resztą składników gotowe ciasto odstawić na chwilę do czasu przygotowania jabłek czyli należy je obrać i oczyścić z gniazd nasiennych po czym pokroić w nie za grube plasterki takie mniej więcej 1,5-2 centymetry
Gdy ciasto już odpoczęło a jabłka mamy przygotowane wtedy okrągłą blaszkę o średnicy 28 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą drobną, przełożyć połowę ciasta (ciasto ma konsystencję gęstej śmietany), na wierzchu ciasta ułożyć warstwę jabłek pokrojonych (jak na zdjęciu) po czym wylać drugą połowę pozostawionego ciasta i na wierzch wyłożyć resztę jabłek jakie zostały. Jeśli ktoś lubi cynamon to można obie warstwy jabłek posypać cynamonem zmieszanym z cukrem, jabłka najlepiej jak są lekko kwaskowate gdyż ciasto jest dość słodkie. W międzyczasie rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni
Jak już piekarnik się rozgrzał wstawić blaszkę z ciastem na drugą półkę od dołu piekarnika i piec 65 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta i tak zwanego suchego patyczka a 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 190 stopni aby dobrze się upiekło. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do lekkiego ostygnięcia po czym razem z papierem wyjąć z blaszki aby ciasto nie zaparowało, po wyjęciu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem
Gotowe ciasto jest dość wilgotne choć po upieczeniu mało co widać jabłek to mimo wszystko jest bardzo smaczne, do takiego ciasta nic więcej nie potrzeba jak szklankę zimnego mleka, myślę że tenże biszkopt uda się każdemu nie wiem co się dzieje z moim piekarnikiem bo dość długo piekł się biszkopt z jabłkami co za zwyczaj takie ciasta piekły się u mnie w mgnieniu oka, zresztą nie ważne najważniejsze jest to że udał się bez zakalca 👀.Więc jeżeli lubicie szybkie w wykonaniu i proste ciasta to jak najbardziej polecam
Komentarze
Prześlij komentarz