Zupa szpinakowa 'Ala szczawiowa zabielana mlekiem 3,2 %
Szpinakowa 'ALA szczawiowa ? Otóż to a jak się ją przygotowuje wszystko opiszę szczegółowo, jeżeli jesteście zainteresowani zaprasza do zapoznania się z całym przepisem który zamierzam podać. Nic nie ma w niej specjalnego tylko składnik dodany z którego smak będzie przypominał lekko szczawiową i co najlepsze że będzie zabielana mlekiem a nie śmietaną jak większość zup. Jedzenie szpinaku jest bardzo zdrowe, można z niego przygotowywać sałatki, zupy a nawet ciasta wystarczy tylko znać dobry przepis. Szpinak ma właściwości uspakajające oraz zapobiega bólom głowy w tym również bólom migrenowym, jedzenie szpinaku zaleca się dzieciom oraz osobom cierpiących na anemię ponieważ jest bogaty źródłem żelaza i kwasu foliowego- jeśli chodzi o żelazo, to szpinak zawiera go tyle samo co wołowina
składniki:
- 1 porcja rosołowa kurczaka swojskiego,
- 2 garście warzyw mrożonych paski,
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 150 g szpinaku świeżego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki octu 10 %,
- 1,5 szklanki mleka 3,2%,
- 6-8 średnich ziemniaków
dodatkowo:
- jajka ugotowane na półmiękko
wykonanie:
Na początek przygotować szpinak czyli opłukać go i pozbyć się ogonków czyli odciąć je przy listku a następnie pokroić drobniej przekładając go do miski na przygotowany szczaw wsypać cukier oraz wlać ocet, wymieszać i pozostawić. Następnie do niewielkiego garnka wlać dwa litry zimnej wody, dodać opłukaną ze swojskiego lub kupnego kurczaka porcję rosołową a następnie warzywa paski oraz przyprawę uniwersalną, całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na wolnym pod pół przykrytą pokrywką gotować do miękkości mięsa na porcji rosołowej. Gdy mięso jest już miękkie wtedy dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i również na wolnym ogniu gotować do pełnej miękkości dodanych ziemniaków
Gdy ziemniaki w gotującym się wywarze są wystarczająco miękkie wtedy przełożyć do wywaru przygotowany szpinak z cukrem i octem zamieszać i dosłownie chwilkę zagotować. Po zagotowaniu się zupy ze szpinakiem wlać mleko i energicznie zamieszać aby mleko się nie zsiadło, zupę już z wlanym mlekiem lekko zagotować i zdjąć z ognia w razie potrzeby doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Gotowa zupa jest dość gęsta i syta a smak lekko słodko-kwaśny ale to trzeba ugotować aby sobie spróbować, taka zupa to mój debiut nawet mężowi bardzo posmakowała gdzie on raczej wybredny
Ugotowaną i aromatyczną sytą zupkę szpinakową 'Ala szczawiową można podać z jajkiem ugotowanym na twardo lecz mimo wszystko polecam z jajkiem ugotowanym na pół miękko po prostu z takim jajkiem zupa lepiej smakuje. Tak więc jeśli lubicie szpinak nie zastanawiajcie się nad ugotowaniem takiej właśnie zupy a jeżeli nie chcecie zupy to wystarczy nie dodawać ziemniaków i będzie wtedy taki barszcz do ziemniaków ugotowanych osobno z dodatkiem na przykład usmażonych ze słoniny lub boczku skwarek
Komentarze
Prześlij komentarz