Reklama

Wyszukaj przepis

Pączki łyżką kładzione z serka wiejskiego granulowanego

Kto nie lubi takich słodkości jak pączki? oj chyba bardzo mało znam takich osób bynajmniej raz w roku czyli na TŁUSTY CZWARTEK zapewne każdy z nas musi lub chce zjeść chociaż jednego jednak najlepsze są takie kiedy sami je sobie przygotujemy a nie te z tak zwanych marketów prawda? Dlatego mam dziś dla was fajny przepis gdzie nie trzeba się wysilać aby je przygotować ponieważ są bez wyrabiania i nie wiadomo jak długiego oczekiwania, akurat te robi się błyskawicznie szybko wystarczy mieć składniki no i chęci do ich przygotowania a przepis jest banalnie prosty który z wielką chęcią chcę się nim podzielić z wami ponieważ sama go wymyśliłam tylko dlatego iż miałam wiaderko serka wiejskiego którego było mi żal wyrzucić ponieważ należę do osób które nie marnują żywności ŻADNEJ gdyż jest ona w tych czasach tak droga że szkoda by było marnować jak to moja mama mówi " DZIECIAKU TY ZAWSZE PRZYGOTUJESZ COŚ Z NICZEGO " nie każdy tak potrafi ja nie chwaląc się potrafię i nie wstydzę się tego aby podzielić się moimi pomysłami z innymi INTERNAUTAMI 

składniki:

  • 500 g serka wiejskiego klasyczny lub lekki,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka octu 10 %,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki mleka 3,2%,
  • 0,5 - 1 litra oleju ( w zależności od objętości garnka )

dodatkowo:

  • cukier puder do obsypania pączków

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę oraz cukier i proszek do pieczenia następnie przełożyć cały serek wiejski w granulkach, wbić całe jajka i wlać ocet ( wtedy pączki podczas smażenia nie będą wchłaniały dużo oleju ). Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników ze sobą a pod koniec mieszania wlać mleko o temperaturze pokojowej i dalej mieszać do uzyskania jednolitej masy ( masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany ). Wymieszane ciasto odstawić na 15 minut aby odpoczęło najlepiej pod przykrytą ściereczką 



Po wyznaczonym czasie odstania ciasta na pączki kolejny raz wymieszać łyżką aż do dna miski i wtedy do dowolnego garnka ( ja użyłam mały na pół litra oleju ) wlać olej i na wolnym ogniu rozgrzać go ( aby sprawdzić czy tłuszcz jest dobrze nagrzany wystarczy do niego dodać kropelkę wody jak tłuszcz - olej zacznie skwierczeć to znak że olej jest dobrze rozgrzany ). Wtedy na już rozgrzany tłuszcz maczając łyżkę w wodzie nabierać ciasto i przekładać je do rozgrzanego tłuszczu lecz pączki kłaść stopniowo aby za bardzo nie schłodzić oleju, jak już włożymy po 5-6 sztuk łyżek ciasta na pączki wtedy smażyć z każdej strony na złoty kolor oczywiście na wolnym ogniu aby w środku pączki nie były surowe gdyż jak będziemy za szybko je smażyły wtedy na zewnątrz będą ładne rumiane a w środku mogą być surowe to taka uwaga ode mnie. Smażące się pączki praktycznie same się obracają



Usmażone pączusie najlepiej wykładać za pomocą łyżki cedzakowej do miski z wyłożonym ręcznikiem papierowym i odczekać aby trochę przestygły do momentu kiedy będzie można wziąć je do ręki, po przestygnięciu przełożyć do dowolnego talerza lub salaterki i można obsypać cukrem pudrem. Przygotowane pączki pierwszego dnia z wierzchu są chrupiące a w środku mega wilgotne a na drugi dzień kiedy zostaną są z wierzchu miękkie a w środku nadal wyśmienicie wilgotne i bardzo smaczne. Polecam każdemu przygotowanie z tym serkiem będziecie zachwyceni ich smakiem



Komentarze

Popularne posty