Reklama

Wyszukaj przepis

Swojska pierś kurczaka z panierką w sosie własnym

Pierś kurczaka oj nie każdy ją lubi a to z powodu jej suchości lecz przygotowana w dowolnym sosie smakuje wyśmienicie, jest wiele sposobów na jej przygotowanie a to pieczona na kanapki jak również w formie kotlecików SZU -SZU i wiele wiele innych które są dostępne w INTERNECIE ja jednak przygotowałam w mojej formie czyli w gotowej panierce tak wiem nie powinno się jednak tą panierkę bardzo lubię jest dobrze doprawiona i w smaku rewelacyjna ale to już wasza indywidualna potrzeba na przygotowanie takiej piersi możecie wykonać w swojskiej panierce ja podam tylko przepis jak ja ją zrobiłam a wyszła dosłownie mniam mniam. Przy przygotowaniu tak pysznej piersi kurczaka za bardzo się nie przepracujemy wystarczy mieć składniki no i oczywiście chęci aby ją zrobić a później zajadać się jej smakiem i soczystością 

składniki:

  • 1 sztuka piersi swojskiego kurczaka lub kupnego,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka pikantna,
  • 2 łyżki gotowej panierki,
  • 0,5 szklanki przegotowanej letniej wody,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 4 łyżki oleju

wykonanie:

Przygotowaną oczyszczoną z nabłonek pierś kurczaka swojską lub kupną przekroić wzdłuż na dwie części następnie każdą z części po jednej stronie ponacinać formując kratkę, przygotowane mięso kurczaka przełożyć do miski po czym wsypać przyprawę oraz gotową panierkę wszystkie przyprawy dokładnie wetrzeć w każdy zakamarek mięsa i odstawić na 15 minut aby mięso dokładnie przeszło dodanymi wtartymi przyprawami


Po wyznaczonym czasie gdy mięso piersi kurczaka przeszło już przyprawą i panierką wtedy na patelnię wlać olej i lekko go rozgrzać a na już rozgrzany ułożyć piersi kurczaka kratką pokrojoną ku dna patelni obsmażając z obu stron na złoty kolor, po obsmażeniu należy wlać wodę wsypując od razu przyprawę uniwersalną 0,5 łyżeczki i na wolnym ogniu dusić pod przykryciem do czasu uzyskania sosu czyli gdy wyparuje większość wody a sos zacznie gęstnieć, oczywiście mięso co jakiś czas obracać aby równo się udusiło i było z każdej strony miękkie i soczyste


Przygotowane chrupiące z wierzchu oraz miękkie i soczyste w środku duszone piersi kurczaka podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno polanymi sosem z duszącego się mięsa ( zapomniałam zrobić zdjęcie już uduszonych piersi na patelni ) oraz dodatkowo surówka mojego wykonania czyli buraczki z cebulą i olejem  surówka z buraczków tartych taką jaką lubimy najbardziej, dodatkowo do takiego obiadu można podać zimne mleko prosto z lodówki lub maślankę 



Komentarze

Popularne posty