Pasta jajeczna na kanapki z cebulą, szczypiorem, natką pietruszki i masłem
Pasty kto ich nie lubi oj chyba każdy czy to kupne czy przygotowane samodzielnie, zgodzicie się ze mną? Jednak przygotowanie pasty jajecznej to jedna z najsmaczniejszych past jaką uwielbia większość z nas. W porównaniu z innymi produktami pasta jajeczna charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, białka cukru i wody, zawiera również dawkę żelaza, magnezu i wapnia. I właśnie dlatego chcę wam przedstawić moją pastę jajeczną bez majonezu tylko z masłem tak jak robiła moja mama gdy byliśmy dziećmi, do pasty jajecznej można dodać dodatki jakie kto chce i jak kto lubi, zatem teraz zabieram się do tego aby podać składniki oraz jak wykonać chociaż na pewno większość wie doskonale jak i co zrobić 😏
składniki:
- 1 mały pęczek szczypioru,
- 2 małe cebule,
- 6 jajek rozmiar M,
- 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki,
- 1 płaska łyżeczka soli drobnej,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1 szczypta pieprzu czarnego,
- 2 łyżki śmietany 18 %
wykonanie:
Do przygotowanej dużej salaterki dodać pokrojony drobniej szczypior, natkę pietruszki oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę cebulę całość nasolić a następnie za pomocą dłoni uciskając doprowadzić do zmiękczenia cebuli oraz szczypioru i natki pietruszki, jak już mamy to przygotowane wtedy ugotować jajka na twardo, ostudzić je za pomocą zimnej wody, obrać i całe przełożyć do salaterki dodając także masło oraz szczyptę pieprzu mielonego czarnego. Gotowe produkty ugniatać za pomocą widelca a gdy już mamy wszystko wymieszane dodać śmietanę ( aby pasta nie była sucha ) i mieszać do czasu połączenia się wszystkich składników w jedną całość
Przygotowaną pastę jajeczną z cebulą przełożyć do pojemnika szczelnie zamykanego i można przechować w lodówce nie dłużej jak trzy dni ale tylko ze względu na cebulę, taka pasta bardzo dobrze będzie pasowała na kolacje jak również na śniadanie a już przygotowana samodzielnie to dosłownie rarytas. Dodatkowo na wierzch pasty można dodać ulubioną zieleninę taką jak sałata czy RUKOLA a nawet listki szpinaku, z podanych składników pasty wyjdzie na dwie do trzech dorosłych osób
Komentarze
Prześlij komentarz