Reklama

Wyszukaj przepis

Naleśniki drożdżowe z drożdżami suszonymi, ze swojskim dżemem

Lubicie naleśniczki? Już śpieszę dla was z przepisem który wymyśliłam na poczekaniu a mianowicie zachciało się nam naleśników i tak sama mówię do siebie " CHOLERKA NA NALEŚNIKI PRZEPISÓW MAM MASĘ 😏 WIĘC MUSZĘ COŚ INNEGO SKOMBINOWAĆ " i właśnie wtedy zajrzałam do moich pojemników z przyprawami i patrzę o są drożdże myślę a zaryzykuję jak nie wyjdą najwyżej wyrzucę i tu moje wielkie zaskoczenie gdyż naleśniki wyszły przepyszne i sprężyste. Naleśniki, placki zwał jak zwał ważne aby smakowały i rodziny się zajadały prawda? Jak już większość z was wie bardzo lubię eksperymentować w mojej kuchni robię dania jak za czasów dzieciaka jak i je ulepszam i wiem doskonale że mam bardzo dużo wejść bo już aż 849427  piękny wynik prawda? A teraz zabieram się za podanie mojego przepisu specjalnie dla was 

składniki:

  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 szczypta soli drobnej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka 3,2 %,
  • 2,5 szklanki ciepłej wody ( NIE GORĄCEJ ! ),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki oleju

dodatkowo:

  • olej do spryskania patelni,
  • dowolny swojski dżem

wykonanie:

Do miski dodać wszystkie podane składniki, jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową, woda tak jak podane w składnikach musi być ciepła nie może być gorąca, całość dokładnie zmiksować za pomocą miksera do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Po zmiksowaniu całości pozostawić pod przykrytą ściereczką na pół godziny aby drożdże zaczęły pracować a ciasto w międzyczasie odpocznie

Po wyznaczonym czasie odstania ciasta pod ściereczką będą widoczne pęcherzyki powietrza rozgrzać o  dowolnej średnicy patelnię następnie spryskać ją olejem z dozownika, nalewać po dwie chochelki ciasta naleśnikowego i na bardzo wolnym ogniu smażyć na rumiany kolor z obu stron, gdy smażący placek zetnie się z wierzchu wtedy odwrócić go na drugą stronę i również podsmażyć na ładny rumiany kolor. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim a następnie posmarować dowolnym swojskim lub kupnym dżemem ja użyłam mojego śliwkowo-jabłkowego robionego w 2021 roku i jest rewelacyjny do dnia dzisiejszego a co najważniejsze po otwarciu może długo stać i nie pleśnieje  dżem śliwkowo-jabłkowy zwinąć w dowolny sposób



Gotowe pozwijane naleśniki drożdżowe można spożywać na śniadanie jak również na kolację a nawet jako dodatek do obiadu, do takich placków wystarczy szklanka gorącego mleka lub kakao i nasze brzuszki zadowolone bo najedzone. Dodam od siebie że placki są bardzo syte i za wiele się ich nie zje, po za tym w ogóle nie są wyczuwalne dodane do nich drożdże, tak więc jeśli jesteście miłośnikami naleśników czy placków to serdecznie je polecam



Komentarze

Popularne posty