Filet z indyka na kanapki gotowany w płynie do zup i przyprawach
Filet, pierś indyka jak go gotować? przyprawić? a to wszystko dokładnie wam podam w przepisie dodam na początku tylko tyle że im krócej jest gotowany tym jest bardziej soczysty i mięciutki w sam raz do chleba na kanapki lub nawet do obiadu jako dodatek. Indyk nie każdy lubi to mięso a to tylko dlatego iż jest słodkawe ale dobrze przyprawione od razu zmienia się jego smak no i aromat. Pierś z indyka w porównaniu z innym mięsem charakteryzuje się dużą zawartością sodu, niacyny ( witaminy B3 ), ( witaminy B6 ) i wody zawiera również dawkę magnezu, potasu i białka. Spożywanie piersi indyczej nie ma się na co dzień ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić nikomu nie zaszkodzi zwłaszcza gdy przygotujemy ją samodzielnie tak jak i ja aby mieć do kanapek ok już was nie zanudzam a biorę się za dokładne opisanie co i jak wykonać krok po kroku 😍
składniki:
- 1 kg fileta z piersi indyka,
- 2 szklanki przyprawy w płynie do zup,
- 1 opakowanie marynaty do mięs pikantna 20g,
- 1 opakowanie marynaty o smaku piwa z miodem 20g,
- 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
wykonanie:
Na początek przygotować pierś - filet z indyka oczyszczając go z błonek jeśli są następnie fileta przełożyć do miski wsypując podane przyprawy a następnie wlać przyprawę w płynie do zup lub sos sojowy ( kto co woli) . Całość już razem z mięsem zamieszać i pozostawić w przyprawach i płynie na co najmniej 4 godzin lub na całą noc. Po upływie podanego czasu należy przygotować garnek, przełożyć do niego mięso a do płynu w którym było mięso wlać ciepłą przegotowaną wodę, wymieszać i przelać do garnka z mięsem
Gdy już mięso mamy razem z płynem w garnku wtedy wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania jak już się lekko zagotuje wtedy zmniejszyć moc ognia na najmniejszy i pod pół przykrytą pokrywką gotować przez 30 minut na naprawdę bardzo wolnym ogniu, po wyznaczonym czasie zdjąć z ognia pozostawiając mięso fileta w garnku pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia płynu w którym było gotowane mięso. Po ostygnięciu wyjąć fileta na talerz i wstawić do lodówki aby stężało wtedy będzie można kroić je bez kruszenia się podczas krojenia
Przygotowane wyjęte z lodówki mięso fileta indyka kroi się idealnie i nie ma znaczenia z której strony będziemy je kroili, mięso jest bardzo soczyste i smaczne a kroi się dosłownie jak byśmy kroili masło 😂. Tak przygotowany filet z indyka idealnie nada się na kanapki do śniadania, kolacji a nawet do kanapek w pracy czy szkole, smak mięsa nie da się opisać w jednym zdaniu po prostu trzeba przygotować aby go spróbować i samemu się przekonać. Dodam od siebie iż jak dla mnie taka forma mięsa na kanapki o wiele bardziej smakuje niż pierś kurczaka ale rozumiem to że każdy ma swoje smaki, dodatkowo do kanapek można użyć dowolnej sałatki lub pomidora a nawet tak jak ja jadłam z cukinią przygotowaną prze ze mnie własnoręcznie Cukinia w kostkę
Komentarze
Prześlij komentarz