Pieczona szynka na kanapki w przyprawach z piekarnika
Witam was gorąco dziś z całego serca pragnę podzielić się z Państwem pyszną, swojską surową szynką którą upiekłam w piekarniku aby była na kanapki. Tak między nami to jakie wolicie szynki kupne? czy może bardziej przygotowane samodzielnie po swojemu? Ja szczerze mówiąc dużo bardziej wolę swojską, choć długo się ją przygotowuje to jednak smak i aromat jest o wiele lepszy niż kupnego mięsa do kanapek, zgodzicie się ze mną? Wiadoma rzecz jest taka iż mięsa gotowane są dużo zdrowsze jednak czasami zachciewa się pieczonego mięska i powiem wam że warto zaryzykować i upiec swojską wędlinkę do kanapek. Szynka pieczona za zwyczaj gości na stołach na co dzień jak również od święta, praca nad jej przygotowaniem nie jest pracochłonna jedyny czas oczekiwania to wtedy gdy musi odstać w przyprawach czy marynacie oraz czas jej pieczenia ale później efekt końcowy jest nie do opisania no i ten zapach roznoszący się po całym mieszkaniu no po prostu rewelacja
składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej bez kości,
- 7 średnich ząbków czosnku,
- 1 łyżka czosnku suszonego,
- 2 opakowania Marynaty o smaku piwa z miodem ( 1 op. 20 gr ),
- 5 łyżek oleju
wykonanie:
Na początek zakupioną szynkę wyjąć z opakowania i osuszyć po czym wyciąć z niej błony z większym nadmiarem tłuszczu, następnie przygotowaną szynkę przełożyć do miski i dodać do niej przyprawy oraz ząbki czosnku starte na drobnej tarce jarzynowej i wlać olej. Wszystkie dodane z opisu przyprawy wraz z olejem wetrzeć w każdy zakątek szynki i tak pozostawić ją na 1 godzinę aby przeszła aromatem dodanych przypraw i czosnku, co jakiś czas obrócić i nacierać aby przyprawy przeszły całe mięso
Po wyznaczonym czasie odstania szynki w przyprawach, całą wraz z sokiem który powstał z mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do zimnego piekarnika na drugą półkę od dołu, piekarnik nastawić na 190 stopni i piec przez 3 godziny co jakiś czas obracając szynkę aby równo się upiekła, po upieczeniu pozostawić w piekarniku do lekkiego przestygnięcia a gdy już ostygnie wtedy wyjąć z naczynia żaroodpornego i przełożyć na talerz pozostawiając tak do całkowitego ostygnięcia, gdy już mięso będzie zimne wtedy przenieść do lodówki i tam pozostawić na około 1 godzinę aby szynka dobrze się związała i przeszła zapachem przypraw oraz czosnku. Szynka trochę się za mocno przypiekła ale nie ma co się przejmować ponieważ najważniejsze jest to aby była miękka a nie żylasta tak że nie dało by jej się pogryźć 😂
Upieczona piękna, aromatyczna a co najważniejsze swojska szynka idealnie nada się na kanapki do śniadania lub kolacji jak również może być dodatkiem do obiadu wtedy wystarczy przygotować tylko dowolny sos i mamy szybkie danie obiadowe prawda? Mięso szynki wyszło kruche a zarazem dość soczyste a co najlepsze zniknęło w mgnieniu oka jak ja to mówię szybciej zniknęła niż ją przygotowałam ale to chyba dobrze? bo wiadomo że im smakowało, zachęcam do przygotowania samodzielnych wędlin do kanapek
Komentarze
Prześlij komentarz