Szarlotka z galaretkami i cynamonem na cieście sypanym kruchym
No cóż mam kolejne ciasto dla was może zechcecie skorzystać z przepisu ? Może nie jest nie wiadomo jakie ale za to bardzo proste w wykonaniu co już nie wspomnę o jego smaku jest po prostu petarda. Nie wiem jak wy ale ja osobiście wolę sama upiec ciasto niż kupować ponieważ sprawia mi to wielką radość gdy ciasto wyjdzie perfekcyjnie tym bardziej że sama sobie wymyślam składniki i sposób jego wykonania. Staram się podać jak najbardziej dokładny przepis aby osoby które nigdy nie miały styczności z pieczeniem ciast z łatwością sobie z nim poradziły, lubicie proste i szybkie w wykonaniu zwłaszcza jabłeczniki czy szarlotki ? To właśnie już spieszę dla was z tym przepisem abyście mogli go sobie wypróbować, zapewniam że uda się każdemu nic w nim trudnego wystarczy mieć składniki i dobre chęci do przygotowania tego smakołyku
składniki na ciasto kruche sypane:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 100 g masło prawdziwe,
- 1 jajko rozmiar M,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka z górką śmietany 18 %
masa jabłkowa:
- 10 dużych jabłek - 1,5 kg,
- 0,5 szklanki cukru - jeśli kwaśne jabłka,
- 2 galaretki poziomkowe 77 g każda,
- 1 łyżka cynamonu
wykonanie:
Początkowo przygotować sobie jabłka czyli obrać je a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej po czym odcisnąć sok za pomocą durszlaka, dobrze gdy jabłka są lekko kwaskowate jeśli za bardzo są kwaśne można wsypać cukier dla lepszego smaku następnie po odciśnięciu soku z jabłek przełożyć wiórki jabłka do miski wsypując do nich proszek suchy galaretek a po wymieszaniu dodać cynamon i kolejny raz wymieszać do połączenia się w jedną całość. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, tak więc do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i cukier puder następnie dodać masło pokrojone w mniejsze części oraz wbić całe jajko i dodać śmietanę. Wszystkie składniki na ciasto bardzo krótko za pomocą ręki wyrobić tylko do połączenia się wszystkich składników ze sobą a jabłka wymieszać razem z galaretkami również do połączenia się jabłek z proszkiem galaretek
Jak już mamy przygotowane i ciasto i masę jabłkową należy przyszykować blaszkę o wymiarach 32/23 wykładając ją papierem do pieczenia po czym należy przełożyć połowę przygotowanego sypkiego ciasta zaś na ciasto przełożyć całą przygotowaną masę jabłkową a na masę wysypać resztę pozostawionego ciasta sypanego. Przygotowane w całości ciasto szarlotka z ciastem sypanym należy wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez 55-60 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Po upieczeniu pozostawić szarlotkę przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po wyznaczonym czasie wyjąć ciasto na blat kuchenny i pozostawić je do całkowitego ostygnięcia, zaś gdy już będzie zimne należy na noc wstawić do lodówki aby upieczone ciasto a mianowicie jabłka z galaretkami ładnie się związały. Następnego dnia można posypać cukrem pudrem lecz nie ma takiej potrzeby
Taka szybka szarlotka nie musi być tylko na święta ale także na spotkania z przyjaciółmi lub jeśli tylko mamy ochotę na coś słodkiego do kawy, jeżeli ktoś z jakiegoś powodu nie lubi cynamonu można go pominąć nie ma przymusu dodawania jego. Szarlotka jest bardzo smaczna a ciasto mocno kruche dopiero jak wstawimy go do pojemnika zamykając go wtedy ciasto mięknie, bardzo serdecznie polecam jeżeli ktoś z Państwa lubi szybkie w przygotowaniu i takie że na 100 % wyjdzie ciasta nie zastanawiać się a szybko go przygotować, będziecie zachwyceni smakiem i zapachem który roznosi się podczas pieczenia po całym mieszkaniu
Komentarze
Prześlij komentarz