Gulasz z piersi kurczaka surowej i pieczonej na ostro
Co byście powiedzieli na mieszany gulasz z piersi kurczaka? Czyli z surowej piersi kurczaka oraz pieczonej, robiliście może już taki ? Jeśli nie to z wielką przyjemnością podzielę się z wami takim przepisem to świetny dodatek do różnego rodzaju kasz, ryżów czy nawet makaronów kto co lubi. Ja moją pierś z kurczaka przygotowałam z użyciem sosu myśliwskiego w proszku, wiem nie koniecznie używacie takich produktów ale raz na jak to mówią " ruski miesiąc " nic się nie stanie a że szkoda mi było piersi pieczonej na kanapki której nie zjedliśmy więc wykorzystałam ją do gulaszu dla trzech osób i w taki oto sposób mieliśmy pyszny dodatek do obiadu
składniki:
- 550 g piersi z kurczaka surowej,
- 450 g piersi kurczaka pieczonej,
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- 1,5 szklanki wody przegotowanej letniej,
- 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka ostra,
- 1 opakowanie sosu myśliwskiego 30 g,
- 1 łyżka suszonych warzyw
wykonanie:
Zanim zaczniemy przygotowywać gulasz należy z surowych piersi kurczaka oczyścić błonki a następnie pokroić je w dowolną kostkę podobnie postępujemy z piersią pieczoną z tym że akurat ją to tylko kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Po przygotowaniu piersi na dużą patelnię wlać olej rozgrzać go a po chwili dodać surową pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i nie ruszając jej podsmażyć na złoty kolor dopiero po podsmażeniu przekręcać na resztę stron, gdy już jest kostka piersi podsmażona z każdej ze stron dodać pieczoną pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i całość jeszcze przez około 10 minut podsmażyć razem
Po wyznaczonym czasie smażenia się obu rodzajów piersi wlać przegotowaną letnią wodę oraz wsypać suszone warzywa i całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości pełnej kostek z piersi oraz miękkości suszonych warzyw. Jak część dodanej wody wyparuje w trakcie duszenia wsypać paprykę sypaną ostrą i jeszcze chwilę podduszać a w międzyczasie w niewielkiej ilości wody ( można wziąć tą od mięsa i ją przestudzić ) wsypać proszek sosu myśliwskiego rozrobić aby nie było grudek i wlać do duszącego się mięsa z piersi kurczaka, zagotować na wolniutkim ogniu do momentu powstania gęstawego sosu
Gotowy gulasz drobiowy podałam z kaszą jęczmienną osobno uparowaną oraz z papryką mojej roboty czyli taką którą robiłam w słoiki na zimę papryka zielona w zalewie . Taki gulasz można podać z ryżem lub z dowolnym makaronem jak również będzie dobrym dodatkiem do ziemniaków czy placków ziemniaczanych którzy ludzie lubią z mięsem ale decyzja należy do każdego z osobna, gulasz dość szybko się robi ale to tylko dlatego iż jest przygotowany z piersi kurczaka bo już z mięsa wieprzowego trzeba poświęcić więcej czasu aby mięso było idealnie miękkie
Komentarze
Prześlij komentarz