Grzyby boczniaki w pysznej panierce z jajka, mąki i bułki tartej
Boczniaki to grzyby które w prosty sposób może być zamiennikiem mięsa, przede wszystkim dzięki ich konsystencji i bogatemu smakowi ale z sukcesem łączą się również z warzywami a także rewelacyjnie sprawdzają się w chrupiącej panierce, jak również mogą być dodatkiem do pożywnej kanapki. Właściwości lecznicze grzyba boczniak zostało potwierdzone w wielu badaniach naukowych, mają działania antynowotworowe należące do najważniejszych właściwości leczniczych boczniaka. Jeżeli lubicie szybkie i w miarę tanie jedzenie obiadowe to jak najbardziej polecam przygotowanie takiego właśnie kotleta dla całej rodziny jeżeli tylko lubicie grzyby różnego rodzaju
składniki:
- 1 opakowanie grzybów boczniak 250 g,
- 8 łyżek mąki pszennej,
- 8 łyżek bułki tartej drobnej,
- 4 jajka rozmiar M,
- 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- olej do smażenia
wykonanie:
Na początek zakupione grzyby opłukać w zimnej wodzie i osuszyć następnie przełożyć je do miski i zalać gotowaną wodą aby dobrze się sparzyły na około 5 minut co jakiś czas przemieszać delikatnie po czym przełożyć je na durszlak i osuszyć z nadmiaru wody. Po osuszeniu przełożyć do miski i przygotować jajka, mąkę i bułkę tartą, jajka roztrzepać za pomocą widelca razem z przyprawą uniwersalną, grzybów nie trzeba nasalać. Jak już mamy wszystko przygotowane należy trzon grzyba zbić na przykład narzędziem do zbicia schabowych po czym grzyby przygotowane zanurzać w przygotowanym jajku następnie w mące kolejny raz w jajku a następnie w bułce tartej i tak przygotowane układać na talerzu
Gdy mamy już przygotowane grzyby czyli obtoczone w panierce wtedy należy wziąć dowolną patelnię na jej dno wlać olej i go rozgrzać a po rozgrzaniu ułożyć w odstępach przygotowane boczniaki ponieważ gdy będą za blisko siebie to się skleją a wtedy z jednej strony jak już będą podsmażone będzie ciężko je rozdzielić i na średnim ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor. Przygotowane usmażone grzyby zdjąć z patelni na talerz nie trzeba używać ręcznika papierowego ponieważ grzyby nie wciągają w siebie dużo tłuszczu
Usmażone chrupiące z wierzchu pięknie pachnące grzyby boczniaki podałam z ziemniakami lekko okraszonymi tłuszczem ze smażących się grzybów a jako surówkę przygotowałam kapustę kiszoną z cebulką i olejem surówka z kiszonej kapusty a do popicia zimne mleko prosto z lodówki. Nie wiem jak mam to napisać ale co do mego gustu te kotlety są o wiele smaczniejsze niż z tradycyjnego schabu, na gorąco są one mega chrupiące ale gdy tylko ostygną panierka staje się miękka a grzyb który był sparzony przed smażeniem nie jest twardy lecz delikatny dzięki czemu lepiej się go gryzie. Jeśli zostanie wam taki grzyb z obiadu można położyć go na kanapkę i tak zjeść a jeżeli ktoś woli ciepłe wystarczy je podgrzać
Komentarze
Prześlij komentarz