Serniko - jabłecznik na cieście sypanym z mlekiem w proszku
Jest taki okres w życiu kiedy obchodzimy urodziny prawda ? Tak właśnie było w moim przypadku gdzie obchodziłam może nie huczne ale w gronie rodziny moje kolejne urodziny które odbyły się 22 października i właśnie z tej okazji wymyśliłam sobie nowe ciasto. Mianowicie sernik z mlekiem w proszku na cieście sypanym i dodatkowo z jabłkami i powiem wam szczerze że byłam dumna z tego ciasta ponieważ wyszło wyśmienite a pomysł nadszedł niespodziewanie szybko gdyż serniki piekłam już nie raz i ten właśnie powstał z kilku moich przepisów z tym że zamiast SERO - MAKOWCA postanowiłam zrobić SERO - JABŁECZNIK i nie żałuję tego pomysłu. Choć ciasto jest dość pracochłonne to naprawdę warto poświęcić ten czas na jego wykonanie a na następny dzień delektowanie się jego aromatycznym smakiem
składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 całe jajko rozmiar M
masa twarogowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka DELIKATE,
- 1 szklanka cukru,
- 5 żółtek jajek rozmiaru M,
- 100 g masła,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego ( jeden budyń to 40 g opakowanie ),
- 1 szklanka mleka 3,2 %
piana z białek:
- 5 białek jajek rozmiaru M,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 0,5 szklanki cukru
masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek przed obraniem,
- 2 galaretki malinowe opakowanie 75 g
wykonanie:
Na początek zanim zaczniemy jakiekolwiek przygotowanie ciasta należy przyszykować sobie wszystkie składniki które powinny być o temperaturze pokojowej, składniki kto jakie używa w sumie chodzi mi o producenta. Gdy już mamy przygotowane wszystko wtedy zabieramy się najpierw za przygotowanie jabłek które należy opłukać, polecam twarde kwaskowe są najlepsze do tego ciasta, opłukane jabłka osuszyć a następnie obrać po czym zetrzeć je na tarce jarzynowej po czym przełożyć na durszlak i odcisnąć z nich cały sok który powstanie od starcia jabłek, do już odciśniętych wsypać proszek obu galaretek smak dowolny i wymieszać do połączenia się składników
Gdy już jabłka mamy przygotowane wtedy w osobnej misce przygotować wszystko do ciasta czyli do miski wsypać mąkę, wbić całe jajko, wsypać proszek do pieczenia, cukier puder oraz dodać masło koniecznie o temperaturze pokojowej i wszystko za pomocą dłoni wyrobić tylko do połączenia się wszystkiego w tak zwaną kruszonkę ( nie za długo aby ciasto nie zagrzało się od ciepłych dłoni ). Przygotowane ciasto odstawić a w międzyczasie zabrać się za ubicie piany z białek, czyli białka przełożone do miski ( proszę uważać aby nie dostało się żółtko ponieważ wtedy piana nie ubije się na lśniąco, w ogóle będzie problem z ubiciem piany ) ubić ze szczyptą soli na sztywno po czym dodawać partiami cukier i ubijać do czasu aż piana będzie sztywna i lśniąca, gotową odstawić a w międzyczasie przygotować masę twarogową
Przygotowując masę twarogową na początek do miski dodać żółtka, cukier oraz masło o temperaturze pokojowej i za pomocą miksera ubić całość na jednolitą kremową i pulchną masę. Jak już mamy połączone żółtka z cukrem i masłem wtedy przełożyć cały twaróg z wiaderka oraz wsypać proszek budyniowy, kolejny raz całość zmiksować na jednolitą masę po czym wsypać mleko w proszku oraz wlać surowe mleko 3,2 % i znowu zmiksować do połączenia się składników w jedną całość. Po dokładnym zmiksowaniu całości przełożyć wcześniej ubitą pianę z białek i koniecznie ale to koniecznie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki i wymieszać tak aby piana wchłonęła w przygotowane ciasto
W trakcie gdy mamy już przygotowane jabłka, ciasto, pianę oraz masę twarogową należy przygotować blaszkę o wymiarach 34/25 wykładając ją papierem do pieczenia a po wyłożeniu papieru na dno wysypać połowę przygotowanego ciasta sypanego docisnąć je za pomocą łyżki do dna blaszki, następnie wyłożyć całe przygotowane jabłka z galaretką wyrównując je po całości a na już wyłożone jabłka należy wylać całą masę twarogową delikatnie wyrównując ją na wierzchu zaś na koniec wysypać po całości resztę pozostawionego ciasta sypanego. I tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na dno wstawiając metalowy kubek z wodą i piec ciasto przez 1 godzinę i 20 minut zaś 10 minut przed końcem pieczenia się ciasta nakryć wierzch folią aluminiową aby wierzch ciasta za bardzo się nie spiekł, po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Gdy już ciasto ostygło wyjąć je na blat kuchenny do całkowitego ostygnięcia a po ostygnięciu wstawić je do lodówki aby całość się związała ze sobą. Następnego dnia po wyjęciu ciasta z lodówki posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Przygotowany i pozostawiony w lodówce SERO - JABŁECZNIK wyszedł tak smaczny że przeszedł moje oczekiwania, myśląc że w ogóle nie uda mi się to ciasto a wyszło naprawdę obłędne i ta kwasowość jabłek świetnie komponuje się ze słodkim sernikiem i w ten sposób miałam dwa ulubione ciasta w jednym. Tak jak pisałam wcześniej moje ciasto powstało z kilku moich ciast które mam już na blogu a w rzeczywistości natchnieniem było moje ciasto SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU NA CIEŚCIE SYPANYM oraz seromakowiec powiem jeszcze tylko tyle że z kilku ciast może wyjść jedno godne uwagi. Takie swojskie ciasta jak jabłecznik czy sernik można połączyć i przygotować w jednej blaszce, ciasto idealnie nadaje się na urodziny, imieniny jak również na święta a także dowolne imprezy jest dość pracochłonne ale warte polecenia
Komentarze
Prześlij komentarz