Pierogi z farszem kiełbasianym mortadela
Czy pierogi muszą być tylko z mięsem, owocami czy też na słodko ? otóż nie ponieważ pierogi można wykonać z czym tylko chcemy na przykład farsz z płucek wieprzowych, z pasztetowej i wiele wiele innych ja dziś chciałabym was zachwycić przepisem na pierogi z farszem jakim ? a właśnie z kiełbasy mortadeli która jest większości znana z dzieciństwa a teraz dla wielu jest to zmora z dzieciństwa. Pomysł na ten farsz dostałam od mojej przyjaciółki ELŻBIETY GRZENDZICKIEJ i powiem wam w sekrecie że raz na jakiś czas można zjeść takie pierogi ale żeby na stałe u nas zagościł to raczej nie ponieważ mąż nie lubi mortadeli a dla samej siebie nie będzie mi się chciało robić takiej ilości jak dla trzech osób. Mortadela to kiełbasa z czasów PRL które wspominam dobrze, tak więc jeśli zalega wam w lodówce kiełbasa mortadela to nie zastanawiajcie się do czego ja wykorzystać bo właśnie spieszę dla was z przepisem który zapewne przypadnie wam do gustu o ile lubicie ta kiełbasę
składniki na farsz:
- 400 g kiełbasy mortadela,
- 2 łyżki skwarek ze słoniny,
- 1 łyżka keczup łagodny,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki drobnego szczypiorku
ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 0,5 szklanki mocno ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju
wykonanie:
Na początek zabieramy się za przygotowanie farszu a mianowicie kiełbasę należy zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach, do zmielonej kiełbasy dodać łyżkę keczupu, pokrojony drobno szczypior, zmielone skwarki ze słoniny lub z boczku kto jak woli oraz podsmażoną zmieloną lub tylko podsmażoną cebulę oczywiście ostygniętą, solić nie trzeba. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkiego w jedną całość na jednolitą masę, przygotowany farsz odstawić i przygotować ciasto pierogowe
Aby przygotować ciasto na pierogi należy do miski wsypać mąkę oraz szczyptę soli a po chwili wlać ciepłą wodę i całość wyrobić za pomocą rąk lub robota kuchennego, po wyrobieniu ciasta wlać olej i dalej wyrabiać do czasu wchłonięcia oleju przez ciasto, przygotowane ciasto odstawić pod przykrytą ściereczką na 10 minut po wyznaczonym czasie na stolnicę lub blat kuchenny wysypać mąkę położyć przygotowane ciasto i rozwałkować je dość cienko, po rozwałkowaniu dowolną szklanką wycinać krążki. Gdy krążki z ciasta są już wycięte nakładać po solidnej łyżeczce przygotowanego farszu z mortadeli i sklejać w dowolny sposób układając je na talerzu lub ściereczce
Gdy już wszystkie pierogi mamy napełnione farszem kiełbasianym i posklejane wtedy do garnka wlać wodę lekko ja soląc doprowadzić do zagotowania, jak już się zagotuje wkładać po kilka gotowych pierogów i od czasu wypłynięcia gotować na średnim ogniu przez 2 minuty po wyznaczonym czasie wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Z podanych składników przygotowałam pierogi dla dwóch osób, jeśli ktoś jeszcze takich nie jadł to bardzo polecam
Gotowe z dużą ilością farszu kiełbasianego z mortadeli pierogi podałam z niewielką ilością tłuszczu ze smażonej do farszu cebulki dodatkowo posypanymi drobnym szczypiorkiem z działki. Pierogi wyszły wspaniałe w smaku dodatkowo ciasto wyszło tak miękkie aż rozpływało się w ustach, pierogi smakują rewelacyjnie na gorąco jak i zimno dodatkowo jeżeli zostaną można je podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano o ile ktoś lubi ja osobiście wolę odgrzewane na wodzie, mimo wszystko bardzo polecam jeśli nie macie pomysłu na kiełbasę mortadela która zalega w lodówce
Komentarze
Prześlij komentarz