Zupa ryżowo - marchewkowa z ziemniakami na kurzych łapkach
Kto lubi smaczne i szybkie w przygotowaniu zupki a zwłaszcza ugotowane na kurzych łapkach ? Tak wiem dla większości jest to nie do pomyślenia aby jadać łapki gdzie wcześniej kury łaziły po gnojówce a jednak, świnki też jedzą co popadnie i są brudne a mimo to z wielką chęcią i przyjemnością zajadamy jej mięsko. Po za tym kurze łapki mają wiele zastosowań zdrowotnych takich jak poprawienie zdrowia oraz wygląd skóry a także pomaga w zmniejszeniu bólów stawowych, wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi, zdrowie serca oraz wspiera procesy trawienne. Jest wiele zastosowań wykorzystania kurzych łapek tak jak na przykład przygotowanie samodzielnie galarety z łapek, jest pracochłonne ale naprawdę warto
wykonanie:
- 0,5 kg kurzych łapek,
- 2 średnie marchewki,
- 5 dużych ziemniaków,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 duży liść laurowy,
- 5 łyżek ryżu,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
- 2 łyżki świeżego lubczyku - magii
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry wody zimnej a następnie dodać oczyszczone i umyte kurze łapki, marchew pokrojoną dowolnie oraz od razu dowolną kto jaką używa przyprawę uniwersalną a także ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Całość zagotować po czym zmniejszyć moc ognia i na wolnym pod pół przykrytą pokrywką gotować do miękkości marchwi oraz łapek, jak już marchew a także łapki są miękkie wtedy dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż i nadal gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości dodanych ziemniaków oraz ryżu
Gdy w gotującym się na wolnym ogniu wywarze ziemniaki, ryż i cała resztą są już miękkie a wywar zaczyna nabierać kleistości wtedy wsypać suszoną natkę pietruszki a także dodać świeże, umyte i pokrojone drobniej liście lubczyku - magii i kolejny raz gotować tym razem na najwolniejszym ogniu i już bez pokrywki do miękkości dodanych świeżych liści lubczyku. Gdy kurze łapki czy jeśli ktoś woli kurze stopki mają już bardzo miękkie mięsko i widoczne jest odchodzenie tego mięska od kości wtedy według siebie jeszcze doprawić zupę przyprawą uniwersalną a także można wsypać szczyptę pieprzu białego, zamieszać i zdjąć z ognia
Ugotowaną smaczną i aromatyczną zupę ryżowo - marchewkową z ziemniakami na kurzych łapkach można podać z surową nasoloną cebulą smakuje wyśmienicie a zupa sama w sobie ze swojską pyszną i słodką marchewką to już w ogóle smak godny naszych podniebień. Jednym słowem mamy jedną zupę w podwójnym wydaniu która zasmakuje nie tylko dorosłym ale również i dzieciom które nie znoszą marchewki a kurze łapki jeśli ktoś nie lubi można zastąpić porcją rosołową lub innym ulubionym mięsem decyzja należy do każdego z osobna chociaż u mnie każdy lubi kurze łapki które największą radość sprawia im ogryzanie ich 😉
Komentarze
Prześlij komentarz