Kotlety z kaszanki z podsmażoną cebulką
Witajcie kochani jak wasze samopoczucie ? Dziś przyszłam do was z propozycją na bardzo szybki obiad, może zechcecie skorzystać ? A mianowicie z przepisem który nie wiem czy znacie, zalega wam może kaszanka w lodówce i nie macie pomysłu na jej przetworzenie ? Więc jestem tu po to abym Państwu pomóc rozwiązać ten dylemat 😉. Mi wpadł do głowy pomysł dosłownie tuż przed przygotowaniem obiadu bo miałam po prostu usmażyć kaszankę z cebulką i do niej ziemniaki ale pomyślałam a może lepiej by było zrobić coś nowego co zachwyci nie tylko rodzinę i powiem wam w sekrecie że ich zaskoczyłam byli w totalnym szoku że tak można wykonać kotlety z kaszanki i mieć ładne a zarazem smaczne i szybkie danie. Są różne przepisy i pomysły na kotlety na przykład mięsne, z kalafiora czy nawet z wątróbki które również istnieją na moim blogu ale z kaszanki jeszcze nie miałam i dlatego postanowiłam podzielić się moim przepisem abyście mogli również przygotować takie dla swoich rodzin
składniki:
- 6 pętek kaszanki we flaku,
- 2 jajka rozmiar M,
- 1 średnia cebula,
- 0,5 łyżeczki soli do cebuli,
- 2 łyżki oleju do cebuli,
- 4 łyżki bułki tartej drobnej
dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- olej do smażenia
wykonanie:
Na początek zakupioną dowolną kaszankę w pętkach ( ja miałam kupną swojskiego wyrobu ), z każdego pętka usunąć flak w którym znajduje się kaszanka a następnie przełożyć je do miski i za pomocą widelca rozgnieść kaszankę, po rozgnieceniu dodać całe jajka oraz wsypać bułkę tartą a w międzyczasie na patelnię dodać dwie łyżki oleju rozgrzać go i po rozgrzaniu dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć cały czas mieszając do czasu aż cebula się zeszkli a w czasie smażenia wsypać 0,5 łyżeczki soli aby cebula zmiękła. Po usmażeniu - zeszkleniu cebuli pozostawić aby ostygła, gdy ostygnie na tyle że można ją dotknąć dłońmi przełożyć do kaszanki z jajkami i bułką tartą, całość na początku widelcem a po chwili dłonią wyrobić do połączenia się wszystkich składników w jedną całość
Po przygotowaniu farszu z kaszanki na kotlety do patelni w której będziemy je smażyć na jej dno wlać olej i go rozgrzać na wolnym ogniu a w międzyczasie z przygotowanej masy formować kotlety w dłoniach a następnie obtoczyć w przygotowanej w talerzu bułce tartej układając gotowe na talerzu. Po przygotowaniu już wszystkich kotlecików a wyszło mi z podanych składników 8 sztuk różnej wielkości kotletów gdy olej jest już rozgrzany układać przygotowane kotlety i na wolnym ogniu smażyć je na rumiany kolor z obu stron, w czasie odwracania na drugą stronę podważać je delikatnie ponieważ są bardzo fajne i kruche. Dodam Państwu moją uwagę nie ma potrzeby aby kotlety kłaść na ręcznik papierowy ponieważ nie wchłaniają dużo tłuszczu
Usmażone pachnące w całym mieszkaniu kotlety z kaszanki podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno okraszonymi delikatnie bułką tartą z tłuszczem ze smażących się kotletów oraz surówką z kiszonej kapusty z cebulką i olejem a do popicia było zimne mleko prosto z lodówki. Dodam tyle że wszystko zależy od jakości kaszanki moja była swojskiego wyrobu i była dość ostra ale nam to nie przeszkadzało a jeśli chcecie polecenia mojego to w sklepach takich jak Biedronka jest również bardzo smaczna kaszanka ta tańsza teraz nie pamiętam jej nazwy, ale jeśli chcecie samodzielnie wykonać takie kotlety to już od was zależy jakiej chcecie użyć. Druga rada nie ma potrzeby doprawiania masy na kotlety ponieważ kaszanka sama w sobie jest dobrze doprawiona, jak najbardziej polecam przygotowanie pysznego i szybkiego obiadu, kotlety z kaszanki można spożywać na gorąco jak również na zimno
Komentarze
Prześlij komentarz