Boczek na kanapki w przyprawach i sosie sojowym pieczony
Przygotowanie smacznego boczku pieczonego na kanapki to najlepszy sposób wykorzystania surowego mięsa które możesz upiec nie tylko na święta ale także jako dodatek do obiadu lub jako dodatek do kanapek na śniadanie czy kolacje, taki upieczony boczek smakuje rewelacyjnie a zwłaszcza gdy przygotujemy go samodzielnie i dodamy przypraw takich jakie lubimy i jakie w sumie chcemy. Boczek to część wieprzowiny o charakterystycznym smaku i aromacie, produkt najczęściej jest wykorzystywany do usmażenia jajecznicy, tostów a także do makaronów CARBONARA , aromat boczku jest też powszechnie stosowanych w chipsach i chrupkach, chętnie wybieranych przez dzieci. Warto mieć jednak na uwadze że nie należy spożywać nadmiaru boczku ponieważ mogą wystąpić choroby układu sercowo - naczyniowe a także choroby takie jak cholesterol we krwi oraz niewłaściwe ciśnienie krwi. Wielu kucharzy używa boczku jako ochronę dla delikatnego mięsa które podczas pieczenia ulegają wysuszenia a także jako dodatek do pasztetów
składniki:
- 1 kg i 700 g boczku surowego ze skórą,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa,
- 2 łyżki majeranku,
- 2,5 szklanki przegotowanej letniej wody
wykonanie:
Zakupiony świeży surowy boczek ze skórą przełożyć do miski a następnie wsypać wszystkie przyprawy podane w opisie, wlać sos sojowy a także dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dodane dokładnie wmasować w surowy boczek pozostawiając go na 30 minut aby przeszedł aromatem i zapachem dodanych przypraw. W trakcie gdy boczek nasiąka od przypraw należy go co jakiś czas jeszcze nacierać
Po wyznaczonym czasie gdy już surowy boczek odstoi swój czas w przyprawach wtedy naszykować blaszkę lub naczynie żaroodporne, jak do blaszki to położyć folię aluminiową ale najlepiej papier do pieczenia ponieważ do foli skóra się przykleja. Przełożyć do naczynia przygotowany boczek w przyprawach wlać wodę u mnie szklanka to 250 ml a następnie wstawić całość do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec co jakiś czas obracając boczek przez 2 do 2,5 godzin w zależności od grubości boczku a piec go do pełnej miękkości i ładnego zarumienienia każdej ze stron. Upieczony boczek przełożyć na talerz a powstały tłuszcz zlać do naczynia który można wykorzystać do kanapek lub jako dodatek na przykład do sosu, wyjęty upieczony boczek pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Upieczony cudownie pachnący boczek ze skórą tak idealnie przeszedł przyprawami że smakował rewelacyjnie a co najważniejsze zniknął szybciej niż się spodziewałam, wystygnięty boczek można jeść na chlebie z dodatkiem musztardy, chrzanu czy choćby ćwikły kto jak lubi. Po wystygnięciu bardzo dobrze się kroi, nie jest suchy a idealnie wilgotny taki jaki lubimy w trakcie zajadania jest tak mięciutki aż miło się go spożywa, więc jeżeli ktoś lubi takie dobroci to jak najbardziej polecam przygotowanie samodzielnego upieczenia boczku ze skórą na kanapki, jak to mówią swojski to nie to co kupny więc kupny może się schować na półkach sklepowych ponieważ upieczenie samodzielnie surowego boczku o wiele bardziej smakuje no i przede wszystkim wiemy co jemy
Komentarze
Prześlij komentarz