Reklama

Wyszukaj przepis

Szybki sposób na lepienie pierogów z dużą ilością farszu

Nudzi się wam lepienie pierogów które zapewne uwielbiacie ? Mam dziś dla was mój sprawdzony przepis na lepienie bez większego nakładu pracy a czego będziemy potrzebowali ? już wam tłumaczę jedynie co potrzebne do ich zlepienia to kubek lub szklanka o średnicy 8 centymetrów. Jest wiele sposobów na ręczne lepienie pierogów ja jednak wymyśliłam moim zdaniem szybsze lepienie za pomocą kubka - szklanki aby fajnie zlepić i aby było dużo farszu który lubimy, nie lubię gdy farszu jest mało bo w sumie nie powinno się czuć w większej ilości ciasta a bardziej nadzienie które znajduje się w pierogu czyż nie? Jeżeli zechcecie to skorzystacie a jeśli nie to już wasza indywidualna sprawa lecz myślę że to będzie dobre rozwiązanie ulubionego przez większość dania. Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie jednak mimo wszystko zostawię wam poniżej 👇 instrukcję co jak wykonać oraz przepis na ciasto jak i farsz ziemniaczany który przypadnie wam do gustu tak myślę 😏

ciasto pierogowe:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

farsz ziemniaczany:

  • 900 g ugotowanych młodych ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1łyżka oleju,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej

wykonanie:

Na początek ugotowane małe młode ziemniaki pozostawić do całkowitego ostygnięcia a po ostygnięciu przecisnąć rzez praskę do ziemniaków lub zmielić przez maszynkę do mięsa o drobnym sitku, do już przeciśniętych wsypać pieprz naturalny a w wolnej chwili na patelnię dodać smalec oraz olej rozgrzać całość następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć ją na złoty kolor pod koniec smażenia dodać sól. Jak już cebula jest idealnie podsmażona na piękny rumiany kolor wtedy zdjąć ją z ognia i pozostawić do przestygnięcia, gdy ostygła już na tyle że jest lekko ciepła wtedy dodać ją do przeciśniętych ziemniaków i całość wymieszać aż składniki połączą się ze sobą, jeżeli będzie potrzeba można według swego smaku dosolić


Jak farsz jest już przygotowany wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta pierogowego, do miski wsypać mąkę pszenną, sól oraz wlać ciepłą wodę całość wyrobić na gładkie elastyczne ciasto, po wyrobieniu kilka razy z wysokości uderzać ciastem o dno miski i odstawić na 10 minut pod przykrytą ściereczką aby przygotowane ciasto odpoczęło, gdy ciasto już odpocznie podzielić je na dwie części jedną z części wyłożyć na blat wysypany mąką pszenną i rozwałkować na około 0,5 centymetra, po dokładnym rozwałkowaniu kawałek od brzegu ułożyć solidną warstwę farszu ziemniaczanego ( większą kopiastą łyżkę ) i założyć farsz pozostawionym brzegiem. Po założeniu brzegu ciasta na farsz kubkiem - szklanką o średnicy 8 centymetrów docisnąć tak aby się skleiło ciasto nie wypychając ciasta. Tak postępujemy z oboma kawałkami ciasta pierogowego



Gotowe odciśnięte od kubka - szklanki formy na pierogi należy za pomocą rąk a właściwie palców uformować pieróg czyli zwinąć w dowolną falbankę, po już przygotowaniu sklejeniu wszystkich pierogów z dużą ilością farszu ziemniaczanego ułożyć je na desce kuchennej a w międzyczasie wstawić wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania. Jak już woda się zagotuje wkładać po kilka sztuk pierogów gdy wypłyną na wierzch wtedy na wolnym ogniu pogotować je przez 2 - 3 minuty a po wyznaczonym czasie wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody w której były gotowane pierogi



Ugotowane pierogi można podawać z podsmażoną na rumiany kolor cebulą lub podsmażonym boczkiem, pierogi są bardzo smaczne i co najważniejsze z taką ilością farszu są bardzo syte dwie trzy sztuki i już człowiek najedzony. W ten sam sposób można wykonać również inne pierogi z dowolnym farszem na przykład ruskie czy z mięsem ale to już decyzja każdego z osobna no i oczywiście każdy ma przecież swoje ulubione z czym tam lubi my uwielbiamy ruskie zaś nasza córka tylko z mięsem, tak więc ja tylko podaję sposób na szybsze lepienie pierogów a farsz dodałam tak przy okazji może ktoś z Państwa zechce skorzystać



Acha bym zapomniała z pozostałego ciasta po pierogach pokroiłam je na trójkąty i w piekarniku ustawionym na 200 stopni upiekłam chrupiące ' Ala chlebki a piekłam je 10 - 15 minut, nic się nie zmarnowało a takie chrupiące chlebki można mieć na przykład do posmarowania masłem lub tak po prostu do pochrupania, myślę że jakby ciasto było grubsze to chlebki w środku były by puste i mógłby być dodatek na przykład do GYROSA 😂 ale to już musicie sami wypróbować ja wam tylko pokażę pomysł

Komentarze

Popularne posty