Reklama

Wyszukaj przepis

Przepis na ciasto pierogowe według Pani Magdy Gessler

Oglądając Kuchenne Rewolucje z udziałem Pani Magdy Gessler, natknęłam się na super przepis ciasta pierogowego dlatego postanowiłam go wypróbować ponieważ pierogi które ja robię zazwyczaj dodaję do nich dowolny tłuszcz albo olej albo rozpuszczone masło, jednak Pani Magda powiedziała że nigdy nie dodaje się tłuszczu do pierogów na ciasto. Myślę sobie dobra zrobię zobaczę czy jest jakakolwiek różnica i tu moje zaskoczenie ponieważ według mnie za wielkiej różnicy w ciastach nie ma, nawet mi się zdaje iż z dodatkiem tłuszczu jest o wiele miększe ciasto. No dobra zrobiłam i jedyna różnica jaka w ciastach jest to taka że można cieniutko rozwałkować i po uformowaniu a następnie ugotowaniu pierogów już z farszem ciasto się nie rozkleja i nie wychodzi z nich dany farsz. Dziś podam jeden ze sposobów na ciasto pierogowe oraz farsz owocowy a drugim razem za kilka dni podam inny przepis na ciasto pierogowe z farszem ziemniaczanym i smażoną cebulą, w takim wypadku zapraszam do zapoznania się z przepisem który podaję poniżej 👇👇

ciasto pierogowe:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki,
  • 1,5 szklanki letniej wody,
  • 1 szczypta soli

farsz owocowy:

  • 4,5 szklanki jeżyn ogrodowych,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

wykonanie:

Za zabraniem się przygotowania ciasta na pierogi należy przygotować składniki oraz potrzebną do tego miskę i tak do naszykowanej miski należy wsypać mąkę pszenną, sól ( ja daję drobną ) a także letnią wodę ( nie gorącą ). Po dodaniu wszystkich składników ciasto wyrobić za pomocą dłoni do połączenia się ze sobą wszystkich składników, w trakcie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki mąki pszennej aby ciasto się nie kleiło, wyrobione ciasto wyłożyć na blat posypany mąką pszenną i kilkanaście razy z wysokości uderzać nim o blat, po wykonaniu tej czynności ciasto pozostawić na blacie a w międzyczasie w piekarniku nagrzać metalową miskę do stopnia takiego aby było można wziąć ją w dłonie, gdy miska jest już nagrzana przykryć nią przygotowane ciasto i tak ma pozostać do czasu wystygnięcia owej miski



W międzyczasie gdy ciasto odpoczywa pod nagrzaną miską przygotować dowolne owoce ( ja użyłam jeżyn ogrodowych które dostałam od szwagra ) a więc tak opłukane w zimnej wodzie i osuszone jeżyny przesypać do miski dodać cukier puder ( w zależności od kwaśności owoców ) oraz wsypać skrobię ziemniaczaną ( wtedy z farszu nie będzie wydobywał się sok ), całość dokładnie wymieszać do połączenia się jeżyn z cukrem oraz skrobią ziemniaczaną


Jak już mamy przygotowane owoce a miska wystygła wtedy zabieramy się za ciasto pierogowe które podczas odpoczynku lekko podrosło ( takie ma się wrażenie ), ciasto podzielić na mniejsze części jeśli mamy małą stolnicę lub blat następnie wysypać mąką blat lub stolnicę położyć jeden z kawałków ciasta pierogowego obsypując wierzch mąką pszenną i rozwałkować je na dowolną grubość ( ja starałam się zrobić to jak najcieniej ). Po rozwałkowaniu jednego z kawałków ciasta pierogowego dowolną średnicą szklanki wycinać koła, każde z kółek które mamy wycięte brać do ręki delikatnie je rozciągając a następnie nałożyć po 4 - 5 sztuk jeżyn w zależności od wielkości danych owoców, po nałożeniu jeżyn sklejać zaczynając od środka formując pieroga 



Gdy już mamy posklejane wszystkie pierogi z obu kawałków ciasta pierogowego ułożone na blacie z wysypaną mąką wtedy do dowolnego garnka wlać wodę, lekko ją posolić i doprowadzić do zagotowania. Jak już woda się zagotuje wkładać po kilka sztuk przygotowanych pierogów i zagotować gdy wypłyną na wierzch zmniejszyć moc ognia i na wolnym pogotować od 2 - 4 minut tak aby pierogi się nie rozpadły a owoce były w środku dość miękkie ( taki czas tylko dla owoców jeżyn ponieważ każdy inny owoc potrzebuje więcej lub mniej czasu na ugotowanie ). Po wyznaczonym już czasie ugotowane pierogi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na talerz aby pozbyć się nadmiaru wody w której były gotowane pierogi



Przygotowane jeszcze gorące pierogi należy podawać posypane cukrem i jeśli ktoś lubi polane słodką śmietaną lub kwaśną zależy kto jak lubi, pierogi z jeżynami są dość kwaśne więc jeżeli ktoś z Państwa nie lubi kwaśności należy farsz bardziej osłodzić. Z pozostałych jeżyn które zostaną można ugotować kisiel dodać jeszcze inne ulubione owoce i wtedy nic się nie zmarnuje, jeżeli ktoś lubi pierogi z owocami to jak najbardziej polecam przygotowanie ciasta właśnie z tego przepisu będziecie mile zaskoczeni zapewniam was osobiście. Pierogi są bardzo smaczne i jak widać na załączonym obrazku sok z jeżyn nie ucieka dzięki dodanej skrobi ziemniaczanej 😉




Komentarze

Popularne posty