Podłużne kluski śląskie bez dziurki
Czy są tu osoby które uwielbiają kluski śląskie ? My bardzo lubimy różnego rodzaju kluski a zwłaszcza gdy zostają ziemniaki z dnia poprzedniego i nie ma się pomysłu co z nich przygotować aby się nie zmarnowały, tym bardziej że żywność w tych czasach jest tak droga a można wykonać tanio i szybko danie obiadowe w formie klusek u mnie śląskie ale można wykonać takie same z mąką pszenną czyli kto jakie lubi, można także je nafaszerować czym tam lubicie. Myślę że spodoba się Państwu przepis tym bardziej że jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu gdyż w niespełna 10 minut macie szybki i tani obiad na każdą kieszeń a składniki zapewne każdy w domu takie posiada, dokładny przepis napiszę poniżej 👇👇 zajrzyjcie i dajcie znać czy podoba się wam taki kształt i wykonanie owych klusek 😏
składniki:
- 800 g ugotowanych dnia poprzedniego ziemniaków,
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
wykonanie:
Na początek ugotowane dnia poprzedniego małe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić maszynką o drobnym sitku, po przeciśnięciu już wszystkich ziemniaków do miski wyrównać ich powierzchnię a następnie podzielić na cztery równe części, jedną z części wyjąć kładąc ją na pozostałe części a w wybraną część wsypać szklankę skrobi ziemniaczanej. Całość wyrobić za pomocą ręki na jednolitą masę ( masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku ), po wyrobieniu odstawić na chwilkę a w międzyczasie do garnka wstawić wodę soląc ją i doprowadzając do zagotowania
Gdy woda osolona jest już wstawiona wtedy zabieramy się za formowanie klusek śląskich a mianowicie tak : z przygotowanej masy na kluski podzielić ją na dwie części i wtedy z każdej z tych części uformować rulon dowolnej grubości a wtedy każdy z rulonów podzielić na mniejsze części. Każdą z tych małych części brać do dłoni i formować podłużne kluski śląskie układając je na ścierce, jak już woda osolona się zagotowała wtedy wkładać przygotowane kluski i od czasu wypłynięcia ich na wierzch pogotować przez 2 minuty, ugotowane wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na talerz
Ugotowane delikatne a zarazem bardzo mięciutkie kluski śląskie podałam z okrasą przygotowaną z dobrej kiełbasy w pętku podsmażonej na rumiano a jako dodatek do klusek przygotowałam szybki w wykonaniu barszcz szczawiowy bez mięsa a barszcz przygotowałam tak : do garnka wlałam litr wody dodałam suszone warzywa chwilę pogotowałam do ich miękkości dodając w międzyczasie 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej, 4 ziela angielskie i jeden liść laurowy następnie wlałam łyżkę oleju a po chwili dodałam umyty i pokrojony świeży szczaw, także chwilę pogotowałam czyli tylko tyle puki rozprowadziłam śmietanę 3 łyżki z dwoma łyżeczkami cukru oraz dwoma jajkami i gorącym wywarem z gotującego się szczawiu, zalałam śmietaną gotujący się szczaw zamieszałam lekko zagotowałam dodałam świeżo zmielony pieprz czarny i gotowe. Taki szybki obiad to dobre rozwiązanie kiedy nie mamy za zbytnio czasu lub gdy jest tak gorąco że nie mamy ochoty na jakiekolwiek gotowanie
Komentarze
Prześlij komentarz