Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa grochowa na żeberkach surowych i boczku wędzonym

Grochowa któż jej nie lubi chyba większość Polaków uwielbia tą właśnie zupę i oczywiście każdy gotuje inaczej w co nie wątpię dlatego dziś przedstawię Państwu mój sposób na ugotowanie bardzo smacznej a zarazem szybkiej grochówki do której użyłam żeberek wieprzowych oraz swojskiego boczku wędzonego lecz każdy z Was może użyć dowolnego mięsa i oczywiście ugotować również według swego smaku i gustu. Zupę grochową można ugotować z całego grochu jak również z połówek ja tym razem użyłam grochu łuskanego połówki ale tylko dlatego iż zupa o wiele szybciej się gotuje, chociaż z grochem całym ma bardziej wyrazisty smak tak więc decyzja należy do was z którego grochu ugotujecie swoją zupę   

składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych,
  • 250 - 300 g boczku wędzonego,
  • 1 średnia marchew,
  • 200 g grochu łuskanego połówki,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 1 mała cebula,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 6 - 8 średnich ziemniaków,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego,
  • 1 łyżka suszonych warzyw

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry wody dodać opłukane i podzielone na części żeberka wieprzowe, następnie dodać marchew pokrojoną dowolnie, ziela angielskie, liście laurowe oraz ulubioną przyprawę uniwersalną w formie jarzynki. Całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować z pół przykrytą pokrywką do miękkości mięsa na żeberkach, gdy żeberka są już prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę ( ja dałam młode ) i od razu na ziemniaki wsypać groch w połówkach i także na wolnym ogniu jak najmniejszym już bez pokrywki gotować do miękkości ziemniaków oraz dodanego grochu, zalecam co jakiś czas zamieszać gotujący się wywar aby surowy groch nie przystał do dna garnka

W trakcie gotowania się wywaru już ziemniakami i grochem dodać swojski boczek wędzony ( taki na kanapki , jeżeli ktoś takiego nie posiada może być zakupiony lecz z dobrego znanego źródła ). Gdy ziemniaki i groch są wystarczająco miękkie a boczek zaczyna się rozpadać wtedy wsypać majeranek oraz pieprz czarny mielony ( jeżeli ktoś lubi można dodać czosnek ja dodałam 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku wtedy zupa ma bardziej wyrazisty smak ). Całość jeszcze gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu aż będzie widoczna gołym okiem zagęszczanie się grochówki a w czasie gotowania się całości dodać opaloną z każdej ze stron cebulę i gotować do jej miękkości, na koniec jeżeli będzie potrzeba doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną a także można dodać płaską łyżeczkę cukru wtedy zupa ma taki fajny posmak lekkiej słodkości. Ugotowaną już zupę zdjąć z ognia i można śmiało zajadać chociaż czym grochowa dłużej postoi tym ma bardziej wyrazisty i aromatyczny smak


Przygotowana zupa grochowa jest tak smaczna z dodatkiem żeberek i boczku wędzonego iż smakiem przypomina tradycyjną wojskową, chociaż wojskowa jest raczej gotowana z całego grochu nie łuskanego ale moja równie smaczna wyszła choć nie chwalę się jedyne co to chętnie dzielę się przepisem z którego zapewne choć mała garstka wchodzących na ten blog skorzysta a wiem z doświadczenia i wiadomości że bardzo chętnie korzystają młodzi. Nawet moja córka młoda mężatka wchodzi na mój blog aby skorzystać z przepisu co bardzo mnie cieszy iż jej się podoba przepis i chętnie z niego korzysta, na koniec powiem tyle jak większość zup grochowa, fasolowa czy też szczawiowa na drugi dzień jeszcze bardziej smakuje dlatego jeżeli nie zjecie ile ugotowaliście to wystygniętą należy wstawić do lodówki i na drugi dzień odgrzać będziecie po prostu zachwyceni smakiem zupy


           

Komentarze

Popularne posty