Reklama

Wyszukaj przepis

Papryka czerwona marynowana na słodko-kwaśno

Za pasem zima więc nie ma co się obijać ? A w związku z nadchodzącą wielkimi krokami zimą przygotowujemy różne zapasy aby zimą nie głodować 😁 więc dziś zrobiłam nie wiele ale zawsze coś to znaczy paprykę czerwoną konserwową, lubicie ? Jeśli tak to mam dla was mój sprawdzony przepis który robię od lat i zawsze wychodzi rewelacyjna z tym że teraz dodałam jedynie więcej cukru aby mieć bardziej słodką bo taką właśnie lubię. Nie wiem czy wy wolicie swojskie przetwory czy bardziej kupne my osobiście wolimy takie które sama przygotuję chociaż jest w nich smak i aromat a nie jak w kupnych zazwyczaj czuć sam ocet zgadzacie się ze mną ? Więc nie ma co się zastanawiać i przygotować swoje puki jeszcze jest coś na działkach a i tanio można kupić w marketach tak jak właśnie paprykę teraz można kupić za grosze 

zalewa:

  • 6 szklanek wody,
  • 1,5 szklanki octu 10 %,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki soli drobnej

do słoików 0,5 litrowych:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 plaster cebuli,
  • 6-8 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 mały liść laurowy,
  • 0,5 łyżeczki gorczycy,
  • 1 mały kawałek marchwi

wykonanie:

Początkowo należy przygotować 0,5 litrowe słoiki wyparzając je a następnie osuszyć kolejnym krokiem jest włożenie dodatków które są opisane w przepisie czyli plaster cebuli, ząbek czosnku przekrojony na pół, czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, kawałek dowolny marchwi oraz liść laurowy

Gdy już słoiki są przygotowane należy zabrać się za paprykę czyli umyć ją osuszyć a następnie oczyścić z nasion i pokroić dowolnie ja miałam tylko 1 kg i 200 g papryki mimo to bardzo się ucieszyłam że mogę sobie ją zrobić na zimę ponieważ tylko ja praktycznie ją jadam mąż nie przepada zje kawałek czasami. Pokrojoną przygotowaną paprykę dodać do przygotowanych słoików wkładając ją dość ciasno 


Po zapełnieniu już wszystkich słoików ( miałam 4 sztuki 0,5 litrowych ) wsypać gorczycę i zalać ugotowaną wcześniej wystudzoną zalewą, następnie wszystkie słoiki szczelnie zakręcić. Do dużego garnka na dno wyłożyć ścierką, ustawić przygotowane słoiki zalać wodą pod pokrywkę i wstawić do zagotowania się całości, jak już w garnku słoiki się zagotują wtedy na wolnym ogniu pasteryzować przez 15 minut. Po wyznaczonym czasie zdjąć garnek z ognia i pozostawić w nim słoiki do całkowitego ostygnięcia, gdy pokrywka po ostygnięciu jest wklęśnięta do środka to znak że słoiki się przyjęły wtedy należy przechowywać je w piwnicy lub w ciemnym zimnym miejscu


Przygotowana na zimę papryka w ten sposób będzie dobrym dodatkiem do dań głównych ale nie tylko można ją zajadać na przykład do kanapek z wędliną lub też użyć do dowolnych sałatek kto jakie lubi. Taką paprykę robię od lat i nigdy się nie zawiodłam żeby wyszła niedobra każdy kto u mnie ją jadł był zachwycony jej smakiem, nigdy mi się jeszcze nie zmarszczyła po ugotowaniu zawsze w słoiku wygląda jakby była świeża, przepis jak najbardziej polecam jeśli ktoś lubi paprykę marynowaną



Komentarze

Popularne posty