Ogórki małosolne z woreczka na sucho z dużą ilością czosnku
Puki jeszcze mamy sezon ogórkowy warto to wykorzystać na przygotowanie różnych sałatek czy ogórków kiszonych a nawet takie na szybko, gdzie za chwilę podam Wam przepis na ogórki z woreczka z dużą ilością czosnku o ile ktoś lubi czosnek jeśli nie wtedy należy dodać mniej. Ogórki małosolne są niskokaloryczne, spożywanie ich korzystnie wpływa na regulację ciśnienia krwi i na perystaltykę jelit, bakterie PROBIOTYCZNE i kwas mlekowy. Przygotowanie ogórków małosolnych bez zastosowania to dobre i szybkie rozwiązanie kiedy mamy ochotę na ogórka małosolnego a dodanie czosnku równie dobrze wpływa na nasze zdrowie tak więc sami zdecydujcie czy chcecie zrobić i zajadać takie ogórki na raz.
składniki:
- 15 sztuk średnich ogórków gruntowych,
- 1 większy mocny woreczek,
- 1 garść kwiatu kopru +gałązki kopru,
- 10 dużych ząbków czosnku,
- 2 łyżki soli drobnej
wykonanie:
Przygotować większy mocny woreczek następnie dodać do niego kwiat kopru oraz gałązki kopru, wsypać sól a także dodać duże ząbki czosnku przekrojone na pół. Gdy już mamy przygotowany woreczek wtedy należy dokładnie umyć wszystkie ogórki gruntowe, osuszyć i odciąć oba końce ogórka przekładając je do przygotowanego woreczka a następnie szczelnie zakręcić lub związać, wymieszać już z całością w woreczku i pozostawić w ciepłym miejscu na góra dwa do trzech dni.
Przygotowane w ten sposób ogórki pozostawione w ciepłym miejscu już na drugi dzień same z siebie puszczają sok, oczywiście co jakiś czas dobrze jest je razem z woreczkiem przemieszać aby równo się ukisiły a już wieczorem na spokojnie można zajadać ponieważ już są gotowe, jeżeli ktoś z Państwa będzie wolał bardziej ukiszone należy przetrzymać jeszcze ze dwa dni. Po otwarciu woreczka już z ukiszonymi ogórkami należy przechowywać je w zamkniętym w lodówce woreczku lub przełożyć do słoika i wtedy do lodówki a to dlatego gdyż ogórki przygotowane na sucho mogą szybciej się zepsuć i będą pleśniały ponieważ te ogórki są do zjedzenia na już
Gotowe do spożycia ogórki małosolne na sucho w woreczku są wyśmienite i mocno nasączone dodanym czosnkiem gdzie moja rodzina uwielbia, robiłam w ten sposób pierwszy raz w życiu ale puki jeszcze są to proces ten powtarzam co jakiś czas gdy rodzinka zażyczy sobie ogórka małosolnego. Tak im posmakowały że praktycznie co trzeci dzień im takie robię, wtedy biorą na kanapkę z masłem lub domowym smalczykiem wtedy są najsmaczniejsze
Komentarze
Prześlij komentarz