Kotlety mielone z mrożonego schabu
Zdarzyło się Państwu zapomnieć wyjąć mięso na obiad z zamrażarki ? Nie martwcie się mam dla was idealne rozwiązanie na to aby z mrożonego schabu przygotować mielone, zapytacie jak ? To już opiszę w trakcie pisania przepisu. Jest to trochę uciążliwe ale efekt końcowy a następnie smakowy powala na kolana, zaciekawił Państwa pomysł więc bardzo proszę o obserwację mojego bloga myślę że przepisy przypadną wam do gustu są na każdą kieszeń a co najfajniejsze staram się gotować jak za dawnych lat ponieważ nie jestem zwolennikiem nowości chociaż czasami coś przygotuję czego nigdy nie jadłam i nie próbowałam, lubię również poeksperymentować w mojej kuchni aby zachwycić rodzinę jak i znajomych. Ok nie będę już zanudzała zabieram się za napisanie szczegółowego i dokładnego przepisu wraz z dodaniem zdjęć abyście wiedzieli co i jak wykonać 😉😉
składniki:
- 450 - 500 g schabu wieprzowego,
- 3 małe jajka lub 2 duże,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego,
- 6 łyżek z górką bułki tartej drobnej,
- olej do smażenia,
- dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów
wykonanie:
Z zamrażarki wyjąć zapomniany schab wieprzowy następnie za pomocą tarki jarzynowej zetrzeć go w całości a do startego już na tarce jarzynowej mięsa schabowego wbić całe jajka, wsypać sól oraz pieprz i na koniec dodać bułkę tartą drobną. Całość wyrobić za pomocą ręki do połączenia się wszystkiego w jedną całość ( UWAGA !!! masa mięsna jest bardzo zimna ), wyrobioną masę mięsną pozostawić na 15 minut aby odpoczęła a dodana bułka tarta lekko spęczniała
Gdy masa mięsna już odpoczęła wtedy formować w dłoniach dowolną wielkość kotletów ( mi z podanych składników wyszło 7 sztuk średnich kotletów ). Po uformowaniu wszystkich kotletów na średnią patelnię wlać olej troszkę więcej niż dno patelni dobrze go rozgrzewając następnie każdy z kotletów obtoczyć w bułce tartej układając je na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor ( nie smażyć na dużym ogniu ponieważ kotlety będą surowe w środku ). Dodam że takie kotlety nie wchłaniają dużo oleju
Usmażone mocno chrupiące z wierzchu i bardzo soczyste w środku kotlety mielone podałam z ziemniakami przygotowanymi jak puree czyli do ziemniaków dodałam masło oraz śmietanę i długo za pomocą widelca ugniatałam aby były kremowe. Dodatkowo jako surówkę zrobiłam według życzenia rodziny pomidory z cebulką w śmietanie a do popicia jeśli ktoś lubi polecam zimne mocno schłodzone mleko lub schłodzony kompot ponieważ w obecne upały nawet nie chce się gotować nie mówiąc już o ciepłych napojach
Komentarze
Prześlij komentarz