Kotlet z karkówki jak schabowy w płatkach owsianych
Nie ma to jak pyszny a zarazem szybki w przygotowaniu obiad, zgadzacie się ze mną ? Tak więc dziś obiadek nietypowy bo z karkówki jest zrobiony, smacznie pysznie i przygotowane w parę chwil. Dawno nie jadłam tak smacznego soczystego kotleta powiem wam że jest o niebo lepszy niż tradycyjny kotlet schabowy, przygotowany w sposób jaki podam wychodzi mega soczysty w środku zaś z wierzchu mocno chrupiący więc jeśli lubicie takie właśnie jedzonko to całym sercem 💓 zapraszam do zapoznania się z przepisem podejrzewam że będziecie zaskoczeni bo sama byłam pod wrażeniem gdy go przygotowałam a pomysł do głowy wpadł mi w trakcie przygotowania obiadu
składniki:
- 3 plastry karkówki po 2 centymetry,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka przyprawy do karkówki,
- 1 łyżka oleju,
- 3 jajka rozmiar M,
- 3 łyżki mleka 3,2 %,
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
- 5 - 6 łyżek mąki pszennej,
- 5- 6 łyżek drobnej bułki tartej,
- olej do smażenia
wykonanie:
Na początek zakupione plastry karkówki należy rozbić dokładnie tak jak schabowe ( zawsze robię to za pomocą woreczka wtedy mięso się nie rozpryskuje po całym mieszkaniu ), gdy już mamy dobrze rozbite wtedy w miejscach gdzie znajduje się tłuszczyk należy ponacinać nożem wtedy kotlet nie będzie się zwijał w rulon wszystko jest widoczne na zdjęciach które dołączyłam
Wszystkie przygotowane na kotlety plastry karkówki przełożyć do miski dodać sos sojowy, przyprawę do karkówki i natrzeć tym całe mięso następnie wlać 1 łyżkę oleju i także wmasować w mięso aby wszystkie kawałki były nasączone przyprawami oraz olejem. Tak przygotowane odstawić na 15 minut aby przeszły smakiem przypraw dodanych do mięsa
Gdy mięso odpoczywa i nabiera smaku dodanych przypraw wtedy należy przygotować panierki czyli jajka z mlekiem roztrzepać widelcem dodając do nich według swego smaku przyprawy uniwersalnej w formie jarzynki a następnie dodać płatki owsiane i wymieszać do połączenia się w jedną całość, w osobnych talerzach przygotować mąkę pszenną oraz bułkę tartą drobną
Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawach i oleju, na dużą patelnię wlać oleju trochę ponad dno patelni i dokładnie go rozgrzać a w czasie kiedy olej się rozgrzewa należy każdy z plastrów najpierw obsypać mąką z obu stron, następnie w roztrzepanych jajkach z płatkami owsianymi i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane układać na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, jeżeli komuś się wydaje że to za mało jajek może dać więcej mi w zupełności wystarczyło na trzy kotlety tym bardziej że dodaje się mleko
Przygotowane pyszne soczyste a zarazem chrupiące z wierzchu kotlety z karkówki podałam z ziemniakami podsmażanymi oraz surówką którą robiłam w tym roku z ogórka i cebuli (przepis na sałatkę ogórkowo-cebulową) a do popicia było zimne mleko prosto z lodówki. Obiad wyszedł tak smaczny że jak już wspomniałam tak pysznego kotleta nigdy nie jadłam więc pomysł z płatkami jak najbardziej się sprawdził
Komentarze
Prześlij komentarz