Jabłecznik-szarlotka na kruszonce z powidłami śliwkowymi
Ciasta kto ich nie lubi chyba większość przepada za pysznymi ciastami a tym bardziej kiedy jest proste w wykonaniu no i oczywiście jeśli mamy swojskie jabłka wtedy takie ciasto smakuje najbardziej, mój jabłecznik - szarlotka jest z jabłkami papierówka a drugich nie znam ponieważ dostałam je od koleżanki ale są bardzo smaczne i mięciutkie. Ciasto które przygotowałam wyszło bardzo smaczne i chrupiące chociaż mocno słodkie jeśli ktoś z Państwa właśnie takie lubi to nic innego mi nie pozostaje jak podzielić się z wami przepisem, myślę że to ciasto które wymyśliłam czyli na kruszonce z lekka przypomina ciasto pleśniak chyba że się mylę to mnie poprawcie akurat w tym kierunku nie jestem znawcą ponieważ nie jestem z zawodu cukiernikiem tylko krawcową 😂😂
składniki na kruszonkę :
- 100 g masła,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 małe jajka lub 1 duże,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki z górką śmietany 18 %,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 2 łyżeczki kakao
dodatkowo :
- 1 kg i 200 g dowolnych jabłek,
- 2 słoiki powideł śliwkowych 300 g
wykonanie :
Na początek należy przygotować jabłka kto jakie posiada jednak najlepiej gdy są miękkie tak jak papierówka, obrać wszystkie ze skórki a także oczyścić z gniazd nasiennych lub tylko obrać, po przygotowaniu już wszystkich jabłek należy zetrzeć je na tarce jarzynowej pozostawić na chwilę a po chwili odcisnąć z nich nadmiar soku
Gdy jabłka mamy już przygotowane zabieramy się za zrobienie kruszonki do ciasta czyli do miski wsypać mąkę pszenną, cukier ( można użyć mniej ), proszek do pieczenia a po chwili dodać pokrojone drobniej masło o temperaturze pokojowej, śmietanę wbić całe jajko i za pomocą dłoni wyrobić nie za długo tak aby składniki się połączyły w kruszonkę. Mniejszą część kruszonki tak około 4 - 5 garści przełożyć do małej miseczki dodać kakao i wymieszać łyżką do połączenia się kruszonki z kakao
Jak już mamy przygotowane jabłka i kruszonki wtedy przygotować blaszkę o wymiarach 32/22 wykładając ją papierem do pieczenia, do już przygotowanej blaszki wysypać po całości połowę białej kruszonki na kruszonkę wyłożyć odciśnięte z soku jabłka wyrównując po całości kruszonki, na jabłka wysypać kruszonkę kakaową i na nią położyć plackami powidła śliwkowe ( polecam dać jeden słoik można rozsmarować po całości ). I na już wyłożone powidła wysypać pozostawioną drugą połowę kruszonki białej
Przygotowane już ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika druga półka od dołu ustawionego na 180 stopni i piec 50 - 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta i tak zwanego suchego patyczka, po upieczeniu pozostawić ciasto przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wyznaczonym czasie wyjąć ciasto na blat kuchenny i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu można wstawić do lodówki najlepiej na noc aby wszystko się związało, już po wyjęciu ciasta z lodówki idealnie się kroi i nic się nie rozpada
Gotowe już ciasto wyszło bardzo smaczne choć jak wspomniałam dla mnie za słodkie z powodu dużej ilości powideł śliwkowych ale jeśli lubi ktoś takie słodkości to jak najbardziej polecam. Ciasto jabłecznik - szarlotka ma idealnie chrupiącą z wierzchu kruszonkę a gdy po pokrojeniu trochę postoi robi się fajna miękka kruszonka, do takiego ciasta polecam przed podaniem dać dowolne lody, ciasto może służyć do kawy lub herbaty a nawet zimnego prosto z lodówki mleka, w upały jakie obecnie mamy w sam raz będzie takie zimne mleko lub inny dowolny napój
Komentarze
Prześlij komentarz