Cukinia w chili z dużą ilością czosnku
Macie nadmiar młodej cukinii i nie macie pomysłu co z niej wykonać ? Właśnie przychodzę z przepisem godnym polecenia który idealnie sprawdzi się na zimę czyli tak zwane " lato zamknięte w słoiku ", jeżeli lubicie robić przetwory tak jak ja to serdecznie zapraszam do zapoznania się z tym przepisem. Nie ma w nim nic trudnego po prostu zamiast ogórków robimy cukinię i równie smaczne sałatki jak z ogórkiem, cukinia, kabaczki ma wiele zastosowań i witamin potrzebnych naszemu organizmowi w skład którego wchodzą witaminy takie jak : C, K, PP i witamina B1 oraz beta i karoten. Ponadto to warzywo odkwasza nasz organizm oraz pozytywnie wpływa na proces trawienia dlatego często jest polecana przy problemach z nadkwaśnością , cukinię można stosować na surowo jak również przerobioną oraz dodawać ją można do różnego rodzaju potraw
składniki :
- 5,5 kg cukinii młodej,
- 5 łyżek soli drobnej,
- 10 dużych ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka chili pieprzu CAYENNE,
- 0,5 łyżki papryki ostrej mielonej,
- 20 łyżek oleju,
- 2 szklanki octu 10 %,
- 1 kg cukru
wykonanie :
Na początek wszystkie młode cukinie dokładnie umyć ( nie trzeba obierać ze skóry ) odkroić oba końce a następnie przekroić na połowę i oczyścić z nasion, po przygotowaniu cukinii należy pokroić w kostkę. Gdy już wszystkie mamy pokrojone w kostkę lub dowolnie kto jak woli przełożyć do dużej miski nasolić i co jakiś czas mieszając z solą za pomocą łyżki drewnianej pozostawić tak na 4 godziny aby cukinia zmiękła i puściła soki
Po wyznaczonym czasie odstania cukinii w soli należy wylać z niej powstały sok, po wylaniu całego soku powstałego od dodania soli dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kostkę, wsypać pieprz chili oraz paprykę mieloną ostrą wymieszać a w międzyczasie rozgrzać olej i już mocno rozgrzany wlać do cukinii z papryką, pieprzem chili oraz czosnkiem i kolejny raz dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły ze sobą
Po wymieszaniu cukinii już z przyprawami czosnkiem i olejem należy ugotować ocet z cukrem i takim gorącym zalać całość którą mamy przygotowaną w misce, dokładnie wymieszać przygotowaną kostkę cukinii z całą zawartością i co jakiś czas mieszając pozostawić tak na 10 godzin zmiana cukinii będzie widoczna gołym okiem a w trakcie można spróbować jej smak czy już się nadaje do zjedzenia
Gdy już minął czas na który została pozostawiona cukinia w przyprawach, czosnku, oleju i occie z cukrem wtedy po raz ostatni dokładnie wymieszać a następnie do przygotowanych wcześniej dowolnej wielkości słoików nakładać przygotowaną cukinią do pełnego słoika a wierzch zalać zalewą z owej cukinii. Słoiki szczelnie zakręcić ( nie pasteryzować ) i już gotowe przełożyć do piwnicy lub ciemnego zimnego pomieszczenia, taka sałatka z cukinii jest gotowa do zjedzenia na już a także na zimę
Więc kolejny mój pomysł zaproponowałam Państwu jeżeli nie macie pomysłu co wykonać z cukinii kiedy mamy jej nadmiar, jeżeli cukinia lub kabaczki są starsze wtedy proponuję obrać ze skórki, moja sałatka z cukinii jest mniej ostro słodka jeżeli ktoś woli bardziej ostre takie sałatki należy dodać większą ilość pieprzu chili, jak najbardziej polecam przygotowanie takich sałatek które w sam raz będziemy mieli jako dodatek do dań głównych jak również do kanapek. A jeżeli ktoś chciałby bogatszą sałatkę można zmieszać cukinię razem z ogórkiem podejrzewam że smak będzie rewelacja, akurat ta na którą podałam przepis w smaku po prostu petarda
Komentarze
Prześlij komentarz