Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto jabłkowe na cieście maślanym

Jest weekend to i obowiązkowo choć nie co tydzień mamy pyszne ciasto w sam raz do kawy, jeżeli macie jabłka i nie do końca wiecie co z nimi zrobić to mam dla was moje wymyślone smaczne ciasto maślane z dodatkiem kwaskowatych jabłek z galaretką. Myślę że spodoba się Państwu przepis ponieważ jest bardzo prosty w przygotowaniu a upieczone ciasto znika w mgnieniu oka, lubicie szybkie i proste przepisy na ciasta z dodatkiem jabłek lub innych owoców ? to nic innego wam nie pozostaje jak skorzystać z przepisu i cieszyć się pysznym smakiem takiego oto ciasta. Na jabłeczniki czy ciasta z jabłkami jest masa przepisów w INTERNECIE z których możecie korzystać jednak postanowiłam do tej ilości przepisów dołączyć także mój może akurat przypadnie wam do gustu, więc nie zanudzam i biorę się za napisanie dokładnego przepisu który znajdziecie poniżej 👇👇👇

składniki:

  • 200 g masła prawdziwego,
  • 1 szczypta soli drobnej,
  • 6 jajek rozmiar M,
  • 5 szklanek mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 1 kg kwaskowatych jabłek,
  • 2 galaretki malinowe 77 g każda

wykonanie:

Początkowo przygotować jabłka najlepiej swojskie i gdyby były lekko kwaskowate które należy obrać ze skórki a następnie oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w mniejsze plasterki ( nie muszą być krojone cieniutko ), do przygotowanych jabłek należy wsypać dwie suche galaretki smak dowolny, wymieszać dokładnie aby galaretki połączyły się z kawałkami jabłek i odstawić do czasu przygotowania masy na ciasto

Gdy jabłka z galaretkami nabierają koloru wtedy zabieramy się za przygotowanie masy na ciasto czyli do miski przełożyć masło o temperaturze pokojowej, wbić całe jajka a także wsypać mąkę, szczyptę soli drobnej, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystkie dodane składniki wyrobić nie za długo za pomocą dłoni tak aby tylko składniki się połączyły ( ciasto będzie lepkie ale proszę się tym nie przejmować bo właśnie takie ma być ), masę odstawić na 5 minut aby odpoczęła

W czasie gdy masa na ciasto odpoczywa przygotować sobie blaszkę o wymiarach 32/22 cm wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą lub użyć papieru do pieczenia, po wyznaczonym czasie gdy masa na ciasto już odpoczęła za pomocą mokrych rąk przełożyć większą część masy ciastowej i nadal za pomocą mokrych rąk wyrównać ją po całym dnie blaszki. Na wyłożoną masę ciasta przełożyć całe przygotowane jabłka z galaretkami wyrównując je po całości blaszki a wierzch jabłek zakryć uformowanymi mokrymi rękoma kawałkami ciasta.

Gdy mamy już przygotowaną blaszkę z ciastem wtedy rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni po rozgrzaniu blaszkę z ciastem wstawić na drugą półkę od dołu i piec przez 60 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta i tak zwanego suchego patyczka. Czas pieczenia ciasta zależny jest od kuchenki ponieważ nie wszystkie jednakowo grzeją, po upieczeniu się ciasta pozostawić go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia a po przestygnięciu i całkowitym ostygnięciu wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem i zimne wstawić do lodówki aby w jabłkach zsiadła się galaretka, do lodówki wstawić najlepiej na noc lub co najmniej na godzinę w ciągu dnia

Na drugi dzień po wyjęciu ciasta z lodówki nożem podważyć każdy z boków i już można kroić ciasto do spożycia, bardzo ładnie się kroi a smakuje wyśmienicie. Takie ciasto z jabłkami idealnie nadaje się do kawy, herbaty a także do mleka czy gorącego kakao, może również sprawdzić się na różnego rodzaju święta czy choćby imprezę a także gdy spodziewamy się gości. Gotowe ciasto z jabłkami nie rozpada się dzięki dodanej do jabłek galaretce, jeżeli w ten sposób jeszcze nie piekliście ciast to jak najbardziej polecam do owoców świeżych dodawać galaretki wtedy owoce się nie rozpadną. Ciasto nie jest suche lecz lekko wilgotne a gdy postoi przykryte na przykład folią aby nie wyschło smakuje jeszcze bardziej.


Komentarze

Popularne posty