Biszkopt " CZEREŚNIOWA KSIĘŻNICZKA " z masą z kaszy manny i wiórek kokosowych
Dzień dobry wszystkim jak wam mija ten deszczowy dzień ? Mam dziś dla Państwa pyszną propozycję na weekend może zechcecie skorzystać ? Ciasto które chcę wam zaproponować jest bardzo proste w przygotowaniu ponieważ jest to biszkopt który piekę od lat i za każdym razem mi wychodzi zaś krem - masę wymyśliłam dosłownie w chwili kiedy przygotowywałam ciasto na biszkopt. Owa masa powstała z kaszy manny ugotowanej na mleku z dodatkiem wiórek kokosowych, mówię wam po prostu petarda ciasto nie dość że ładnie się komponuje to jeszcze świetnie smakuje, poniżej 👇 podam wam szczegółowy przepis oraz dołączę zdjęcia co i jak wykonywałam i przygotowywałam. Jeśli was zaciekawił pomysł zachęcam do polubienia a także pozostawienie komentarza po sobie oraz gdy go przygotujecie i wam zasmakuje, większość na pewno dobrze już wie że akurat wypieki wychodzą mi dość dobrze jak na amatora dużo moich znajomych także się o tym przekonało ok nie będę już zanudzać biorę się za napisanie przepisu
składniki na biszkopt:
- 6 jajek rozmiar M,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka to pojemność 250 ml
składniki na masę do ciasta :
- 3 szklanki mleka 3,2 %,
- 5 łyżek cukru,
- 1 masło prawdziwe 200 g,
- 8 łyżek kaszy manny,
- 15 z górką łyżek wiórek kokosowych
dodatkowo:
- 4 łyżeczki cukru pudru,
- 0,5 kilograma świeżych czereśni,
- 3 łyżki swojskiego dżemu śliwkowego
wykonanie:
Na początek do miski wbić całe jajka i wsypać szczyptę soli oraz cukier, całość miksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę czyli tak zwany KOGEL - MOGEL, po dokładnym zmiksowaniu masy wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia a także wlać olej i kolejny raz wszystko zmiksować do połączenia się składników w jedną całość. Jak już mamy przygotowaną masę na ciasto wtedy blaszkę o wymiarach 32/22 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całą masę na ciasto ( masa ma konsystencję gęstej śmietany ). Tak przygotowaną blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni na drugą półkę od dołu i piec przez 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka
W czasie kiedy ciasto się piecze należy ugotować kaszę manną czyli tak do małego garnka na dno wlać wodę zagotować ją a następnie wlać 2 szklanki mleka a w pozostawionej 1 szklance mleka rozprowadzić kaszę manną z cukrem, gdy w garnku mleko się zagotuje wtedy wlać przygotowane mleko z kaszą manną i cały czas mieszając doprowadzić do tego aby kasza się zagotowała jak już kasza zacznie pęcznieć wtedy wsypać wiórki kokosowe 15 łyżek z górką i chwilę całość pogotować aż kasza połączy się z wiórkami. Ugotowaną kaszę manną z wiórkami zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia ( gorącą kaszę z wiórkami nakryć dotykając kaszy dowolnym foliowym woreczkiem aby nie powstał kożuch )
Upieczone już ciasto biszkoptowe wyjąć z piekarnika i z niewielkiej wysokości zrzucając go razem z blaszką na blat, ciasto wtedy nie opadnie pozostawić do przestygnięcia, gdy już przestygnie na tyle że można je wziąć w dłonie to wtedy wyjąć ciasto razem z papierem na deskę dużą kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu gdy jest widoczna na cieście górka należy je odwrócić do góry dnem i przycisnąć dużą deską obciążając ją wtedy górka wyrówna się razem z brzegami ciasta. Po całkowitym ostygnięciu ciasta należy je przekroić na dwa równe blaty
Gdy już mamy przekrojone ciasto na dwa blaty wtedy dolną część ciasta położyć do blaszki w której było pieczone ciasto, nasączyć go delikatnie przygotowaną przegotowaną wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym, posmarować dowolnym kwaskowatym dżemem i wtedy przygotować ugotowaną kaszę manną z wiórkami czyli do miski przełożyć masło, miksując je dodać cukier puder i dalej miksować aż masło zacznie robić się białe a po zmiksowaniu dodawać po łyżce kaszy z wiórkami aż do końca całej kaszy na jednolitą masę do czasu aż masło połączy się z kaszą ugotowaną z wiórkami. Wtedy na placek z dżemem wyłożyć większą część przygotowanej już masy
Na już wyłożoną większą część masy ułożyć połówki czereśni lub dowolnego owocu kto jaki ma ochotę, nakryć drugim blatem ciasta również go nasączając, na już nasączony wierzchni blat ciasta wyłożyć pozostały krem i na ten krem wyłożyć resztę połówek czereśni. Wierzch całości posypać okruszkami z ciasta jeśli mamy mało okruszków wtedy z górnego blatu po bokach można uskubać niewielką ilość ciasta aby zrobić okruszki. Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki najlepiej na całą noc aby ciasto przeszło smakami i aby krem bardziej stężał
Na drugi dzień lub po kilkunastu godzinach można już kroić i zajadać, dobrze się kroi nic się nie kruszy i nie rozpada a smakuje wyśmienicie, ciasto zniknęło szybciej niż się spodziewałam a krem - masa wyszła tak smaczna że na pewno nie raz do niej wrócę aby przygotować inne ciasto właśnie z tym kremem jedynie co to będę go jeszcze modyfikować. Ciasto jest dobrze nasączone i może posłużyć nawet jako ' Ala tort na urodziny czy imieniny także jak najbardziej polecam przygotowanie ciasta biszkoptowego z kremem
Komentarze
Prześlij komentarz