Zupa rosołowa z drobnym makaronem
Zapraszam Państwa po prostą w wykonaniu i szybką w gotowaniu zupę rosołową razem z makaronem, tak zgadza się właśnie tą zupę którą chcę wam przedstawić ugotowałam na pałkach drobiowych z warzywami, rozmarynem i czosnkiem niedźwiedzim a co najważniejsze to to że jest ugotowana w godzinę i od razu z dodatkiem makaronu. I tu od razu rozwieję wasze wątpliwości iż zupa nie jest mętna a piękna przezroczysta wystarczy tylko to aby trzymać się przepisu no i gotować na bardzo wolnym ogniu tak więc zapraszam do zapoznania się z przepisem
składniki:
- 5 sztuk pałek drobiowych,
- 2 spore garście warzyw paski,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 mała cebula,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki,
- 1 mały pęczek kopru świeżego,
- 1 szklanka drobnego makaronu muszelki,
- 1 mały ząbek czosnku
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry zimnej wody dodać do niej opłukane w zimnej wodzie pałki kurczaka a także warzywa paski chyba że ktoś ma swoją włoszczyznę na działce to można dodać swoją pokrojoną dowolnie, również wsypać przyprawę uniwersalną w formie jarzynki kto jaką używa oraz dodać ziela angielskie i liść laurowy. Całość zagotować i zebrać największe szumowiny powstałe z gotującego się mięsa a następnie zmniejszyć moc ognia i gotować na najmniejszym ogniu tak aby wywar tylko pyrkotał i w ten sposób gotować do miękkości mięsa, w trakcie wolnego gotowania wsypać rozmaryn oraz czosnek niedźwiedzi suszony a także opaloną z każdej strony obraną cebulę
Gdy w gotującym się wywarze mięso jest odpowiednio miękkie że zaczyna odchodzić od kości a sam wywar powoli robi się przezroczysty wtedy wsypać makaron, zamieszać jeśli będzie potrzeba doprawić do smaku, wcisnąć ząbek czosnku i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aby makaron nie przystał do dna garnka i gotować do miękkości dodanego makaronu. Na sam koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz kopru i przez chwilę zagotować na wolnym ogniu, ugotowaną zupę rosołową zdjąć z ognia i można dodać świeżo zmielony pieprz czarny, zamieszać i gotowe
Przepyszna i klarowna zupa rosołowa razem z makaronem to świetne rozwiązanie na szybki obiad dla zapracowanych, można także dodać ziemniaki pokrojone w kostkę razem z makaronem i będziemy wtedy mieli bardziej sytą zupę rosołową, moją zupę podałam z kawałkami mięsa z pałek kurczaka które gotowało się w zupie. Dodanie rozmarynu, czosnku niedźwiedziego oraz ząbka czosnku sprawiło że zupa wyszła intensywnie rozgrzewająca taka w sam raz na chłodne dni no i jeśli ktoś jest przeziębiony to ta zupa będzie dobrym rozwiązaniem na pokonanie choroby
Komentarze
Prześlij komentarz