Reklama

Wyszukaj przepis

Żeberka paski wieprzowe z dodatkiem sosu pieczarkowego

Dzisiejszą moją propozycją obiadową dla Państwa są żeberka z dodatkiem sosu pieczarkowego z torebki, tak właśnie z torebki nie czytacie źle i zaraz wszystkie te słynne Grażyny na mnie naskoczą jak to można jeść sos z torebki ? A już wam mówię da się i nie wierzę że większość z was nie używa gotowców nie mówiąc już o gotowym kupnym jedzeniu ja chociaż gotuję nie liczę na gotowce raz że ich nie lubię a dwa wolę sama przygotować obiad chociaż wiem co jem. Ja bynajmniej nikogo nie osądzam każdy je na ile go stać i jak sobie chce ponieważ nie wszyscy mają czas aby codziennie gotować, ja gotuję tylko dlatego ponieważ jestem uwiązana w domu przez chorobę a po za tym uwielbiam gotować to moja pasja i zamiłowanie do tak zwanych garów, od czasów dzieciństwa lubiłam gotować i tak zostało do dziś 

składniki:

  • 1 kg żeberek paski wieprzowe,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego,
  • 1 łyżeczka marynaty do mięs klasyczna,
  • 3 łyżki oleju pomidor, czosnek, bazylia,
  • 4 szklanki wody przegotowanej letniej,
  • 2 łyżki sosu pieczarkowego z nutą śmietanową,
  • 2 łyżki suszonych warzyw

wykonanie:

Na początek zakupione żeberka paski podzielić na części odpowiednie do obiadu, po przygotowaniu żeberek przełożyć je do miski i wsypać wszystkie przyprawy podane w opisie oraz wlać olej, całość czyli przyprawy i olej dokładnie wmasować w każde żeberko a następnie odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło przyprawy. Po wyznaczonym czasie dużą patelnię rozgrzać, ułożyć wszystkie kawałki żeberek i obsmażyć je na mocno rumiany kolor nawet lekko przypalając będzie smaczniejszy sos

Gdy już żeberka zostały obsmażone wtedy wlać 3 szklanki przegotowanej letniej wody oraz wsypać suszone warzywa całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na bardzo wolnym dusić pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso do czasu wyparowania wlanej wody i do pełnej miękkości żeberek. Jak już żeberka są idealnie miękkie że zaczynają odchodzić od mięsa kości wtedy wlać jeszcze 1 szklankę wody i dusić jeszcze przez chwilkę w międzyczasie gotowy sos z torebki rozprowadzić z niewielką ilością wody, przygotowany wlać do duszących się żeberek i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu w mięsie żeberkowym 

Gotowe smaczne delikatne i idealnie odchodzące mięso od kości żeberkowych podałam z ziemniakami delikatnie okraszonymi sosem z mięsa oraz surówką którą uwielbia moja rodzina a przepis podałam wczoraj Surówka z trzech warzyw oraz zimne mleko do popicia. Oczywiście tak przygotowane żeberka można podać z ulubionymi kaszami a nawet jako dodatek do ryżu, surówka też może być według Państwa uznania ja podałam tylko propozycję a decyzja należy do każdego z was z osobna, żeberka wyszły tak smaczne że rozpływały się w ustach


Komentarze

Popularne posty